Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Transnistria planifică să majoreze preţurile de achiziţie la lapte

23 mar. 2017,, 15:15   Economie
1957 0

Autorităţile transnistrene planifică să majoreze preţurile de achiziţie a lapte de la populaţie şi gospodării pînă la 4,5-4,8 ruble ($0,39-0,42) pentru un litru.

Iniţiativa a venit din partea liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ca răspuns la solicitarea crescătorilor de vite. Însă nu toţi lucrătorii din acest domeniu sînt de acord cu aceasta.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale al autoproclamatei RMN, despre aceasta s-a discutat în ajun, în cadrul unei şedinţe la care au participat reprezentanţi ai ministerului, ai gospodăriilor agricole şi ai întreprinderilor producătoare de lactate.

Participanţii au recunoscut că scopul iniţiativei este unul bun - de a stimula dezvoltarea industriei produselor lactate, însă există pericolul că majorarea preţurilor de achiziţie îi va nemulţumi pe reprezentanţii întreprinderilor de prelucrare a laptelui, care, de asemenea, vor fi nevoiţi să ridice preţurile, iar producţia ar putea deveni necompetitivă.

"Dacă vom reuşi să comercializăm producţia la acest preţ, atunci sîntem dispuşi să plătim şi 5 ruble", a spus directorul Combinatului de lactate din Tiraspol, Stanislav Tarasiuc.

În opinia participanţilor la şedinţă, un alt pericol îl prezintă faptul că întreprinderile de prelucrare vor cumpăra laptele din Moldova, unde preţurile de achiziţie sînt mai mici şi atunci crescătorii de vite din Transnistria vor avea şi mai mult de pierdut.

"Trebuie să respectăm echilibrul, căci, încercînd să majorăm veniturile oamenilor, putem să-i scoatem cu totul de pe piaţă. Ei vor avea posibilitatea să-şi vîndă scump laptele, însă nu vor şti cui să-l vîndă, căci producţia lor nu va fi solicitată", a spus ministrul Serghei Obolonic.

La finele discuţiilor a fost luată hotărîrea de a desfăşura încă o reuniune, după efectuarea tuturor calculelor. Agenţii economici urmează să prezinte "măsurile dorite de susţinere din partea statului".

INFOTAG precizează: În Transnistria activează două întreprinderi mari de prelucrare a laptelui - la Tiraspol şi la Rîbniţa. Ultima întreprindere aproape că nu mai funcţionează. Produsele lactate vîndute în reţelele comerciale sînt în special de producţie ucraineană şi moldovenească.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?