Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fiecare al doilea chișinăuian nu are încredere în Dorin Chirtoacă (VIDEO)

22 mar. 2017,, 16:00   Capitala
4098 1

Jumătate dintre locuitorii Chișinăului sînt absolut nemulțumiți de activitatea primarului general de Chișinău, Dorin Chirtoacă.


Circa 30 % dintre respondenți au comunicat că, parțial, sînt mulțumiți de activitatea lui. Despre aceasta mărturisesc rezultatele sondajului de opinie, care au fost făcute publice, miercuri, 22 martie, de către Compania de Analiză a Opiniei Publice ”iData”, transmite NOI.md.

Sondajul a demonstrat că gradul de dezamăgire față de activitatea lui Dorin Chirtoacă și serviciilor municipale din subordinea lui, este în creștere. Așa cum a comunicat, la conferința de prezentare a rezultatelor, directorul executiv al Companiei ”iData”, Mihai Bologan, circa 50 la sută dintre orășeni sînt absolut nemulțumiți de activitatea primarului general, circa 30 % - parțial satisfăcuți. Doar 20 la sută dintre respondenți au comunicat că sînt mulțumiți de activitatea lui Chirtoacă, dintre care doar 10 % manifestă un grad înalt de încredere în el.

Nici organele puterii centrale: Primăria, Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Preturile sectoriale, nu le generează optimism locuitorilor Chișinăului. Doar 12 la sută dintre respondenți s-au declarat mulțumiți. Totodată, 59 % dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți de activitatea Primăriei, 49 % - de activitatea CMC.

Sondajul a mai arătat că circa 14 % dintre orășeni nu știu nimic despre activitatea Consiliului Municipal, iar 17 la sută au recunoscut că nu urmăresc activitatea Preturilor din sectorul în care locuiesc. Circa 26 la sută dintre respondenți au spus că nu cunosc numele pretorului sectorului, în care au viza de reședință.

În rîndul consilierilor municipali, de cea mai mare rată de încredere se bucură membrii fracțiunii Partidului Socialiștilor (PSRM). Circa 29 la sută dintre respondenți au spus că au încredere absolută în aleșii locali din partea PSRM, 17 % au comunicat despre un nivel mediu de încredere față de socialiști. Față de reprezentanții restului fracțiunilor din CMC este înalt gradul de neîncredere. Acesta variază între 60 % și 80 % din numărul chișinăuienilor intervievați.

De asemenea, respondenții au fost rugați să numească care, în opinia lor, este cea mai mare problemă a Chișinăului. Aproape o pătrime dintre participanții la sondaj au spus că problema numărul unu a capitalei este calitatea proastă a drumurilor. În continuare, ”ratingul” include asemenea probleme ca: inaccesibilitatea locurilor de muncă în capitală, costul ridicat de trai, activitatea nesatisfăcătoare a serviciilor municipale pentru salubrizarea străzilor și gestionarea proastă a infrastructurii orășenești.

Directorul executiv al Companiei ”iData”, Mihai Bologan a dat asigurări că organizatorii sondajului nu au urmărit niciun scop politic. ”Compania noastră este una independentă și datele acestui sondaj pot fi folosite de orice forțe politice, indiferent de orientarea lor. Noi nu am căutat printre respondenți persoane loiale unor sau altor părți cointeresate. La sondaj au participat 234 de persoane cu vîrsta de peste 18 ani, care au viză de reședință în municipiul Chișinău”, a comunicat sociologul.

De remarcat faptul că nu este pentru prima dată cînd Dorin Chirtoacă trezește neîncrederea orășenilor. Anul trecut s-a făcut o tentativă de a-l demite pe Chirtoacă din funcția de primar general al capitalei, în urma unui referendum, însă Curtea de Apel Bălți i-a luat apărarea lui Chirtoacă și nu a permis organizarea plebiscitului.

În septembrie 2016, consilierii municipali din partea fracțiunilor Partidului Socialiștilor, Comuniștilor și consilierilor independenți, ”Partidul Nostru” și PPEM au inițiat organizarea unui referendum, iar 32 de aleși locali au susținut această inițiativă. Ceea ce a fost, însă insuficient reieșind din faptul că, în asemenea cazuri, sînt necesare voturile a cel puțin două treimi din numărul total al membrilor CMC, adică, a 34 de consilieri.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?