X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Mandatul lui Chirtoacă poate înceta pînă la sfîrșitul anului

14 mar. 2017,, 10:30   Capitala
4647 3

În timpul apropiat se va anunța despre crearea unui grup de inițiativă pentru organizarea referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă.


După tentativa eșuată, de anul trecut, de a iniția un referendum pentru demiterea lui Chirtoacă din funcția de primar general al Chișinăului, fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) și-a anunțat intenția de a mai face o încercare. Potrivit președintelui fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban, care, marți, 14 martie, a organizat un briefing, pînă la sfîrșitul anului, Dorin Chirtoacă ar putea fi demis din funcție, transmite NOI.md.

Consilierul municipal și-a exprimat convingerea că problema legată de demisia lui Chirtoacă ar putea fi soluționată pînă la sfîrșitul anului 2017. ”Pot garanta că pînă la sfîrșitul acestui an el va fi demis. Într-o perspectivă apropiată vor fi anunțate alegeri locale anticipate și fiecare cetățean va putea vota pentru un candidat mult mai destoinic, în viziunea sa. Înainte de asta, intenționăm să organizăm dezbateri publice, care nu vor include doar abordarea problemelor politice. În cadrul acestor dezbateri, toți doritorii vor avea prilejul să prezinte societății propria poziție în ceea ce privește soluționarea problemelor din oraș”, a menționat președintele fracțiunii socialiștilor.

Ceban a povestit despre multiplele plîngeri din partea cetățenilor în legătură cu situația din Chișinău.”Orașul are de suferit din cauza administrării incompetente și neglijente. Sute de chișinăuieni ni se adresează cu rugămintea de a depune toate eforturile pentru a schimba situația în oraș, care pentru mulți devine neconfortabil pentru viață. În fața noastră, a tuturor, stă imaginea orașului care trăiește o adevărată catastrofă ecologică. Drumurile sînt sparte, noroi peste tot, construcții la fiecare colț – unde nu te întorci, cu mari încălcări ale legislației. Investitorii fug din Chișinău sau în general nu vin aici, pentru că în oraș, înflorește corupția și cumetrismul”, a adăugat președintele fracțiunii PSRM.

Reamintim că în 2016, a mai fost creat un grup de inițiativă pentru organizarea referendumului privind demisia lui Chirtoacă, însă, decizia cu privire la crearea acestuia a fost atacată la Curtea de Apel Bălți de către avocații primarului. Decizia instanței a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție, care a respins-o. Ulterior, aleșii locali din partea fracțiunii PSRM, comuniștilor și independenți, cei din ”Partidul Nostru” și Partidul Popular European, au încercat să inițieze un referendum pe calea votării în CMC.

Însă, în cadrul ședinței extraordinare a CMC din 13 septembrie 2016, ideea de organizare a plebiscitului privind demisia primarului general a fost susținută de doar 32 de consilieri. Număr insuficient de voturi întrucît, în asemenea cazuri este necesar să voteze cel puțin două treimi din componența CMC, adică 34 de aleși locali.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?