Transnistria împotriva controlului comun la frontieră

Transnistria împotriva controlului comun la frontieră

Transnistria s-a pronunţat categoric împotriva stabilirii controlului comun al Moldovei şi Ucrainei la punctul de trecere a frontierei Pervomaisc-Kuciurgan de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la agenţia rusă Regnum, despre aceasta s-a discutat în cadrul unei întrevederi, care s-a desfăşurat, vineri, la oficiul Misiunii EUBAM de la Odesa.

Ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, a menţionat după întrevedere că "pentru prima dată după o perioadă îndelungată, reprezentanţii Uniunii Europene şi-au exprimat disponibilitatea de a asculta şi poziţia Transnistriei referitor la controlul comun vamal al Moldovei şi Ucrainei".

El a declarat că Tiraspolul califică planurile Chişinăului şi Kievului în acest sens drept "un pericol serios de destabilizare atît a situaţiei economice, cît şi a libertăţii de circulaţie a cetăţenilor şi mijloacelor de transport".

"Totodată, această problemă ţine şi de apariţia unor pericole la adresa securităţii. Nu vedem nicio motivaţie logică pentru a stabili controlul comun, deoarece nici în domeniul economic şi al comerţului, nici în cel al liberei circulaţii nu vor fi rezultate pozitive", a menţionat Ignatiev. 

Potrivit lui, în cazul în care un asemenea control va fi stabilit, vor fi încălcate un şir întreg de înţelegeri ale procesului de negocieri, inclusiv, prevederile Protocolului de la Berlin, potrivit căruia "toate deciziile trebuie să fie luate, exclusiv, la masa de negocieri".

Ignatiev a mai declarat că "nicio problemă abordată de partea transnistreană în cadrul întrevederii nu a fost argumentată cu un răspuns clar din partea reprezentanţilor RM".

"Ni s-a spus că "sînt gata pentru dialog", în esenţă însă reprezentanţii moldoveni nu au prezentat niciun fel de argumente care să explice ce anume se va schimba spre bine", a spus principalul negociator transnistrean.

El consideră că situaţia creată trebuie discutată în cadrul procesului de negocieri în formatul "5+2".

Ignatiev a amintit că "proiectul este realizat cu suportul financiar al UE şi cu participarea activă a Ucrainei, care este mediator în procesul de negocieri". În acest context, el consideră că există un pericol pentru procesul de negocieri în formatul "5+2".

"În cazul în care aceste planuri distructive vor fi realizate, va fi dificil să vorbim despre eficienţa formatului de negocieri. Cred că este nevoie de o abordare atentă faţă de semnalele transmise de partea transnistreană. Nu sînt necesare informaţii suplimentare pentru a înţelege că problema va avea un efect negativ asupra vieţii oamenilor, iar aceasta contravine scopurilor şi sarcinilor procesului de negocieri, nu corespunde măsurilor de consolidare a încrederii şi nu contribuie nicicum la îmbunătăţirea relaţiilor dintre părţi", a declarat Ignatiev, care a menţionat că "problema a fost discutată la oficiul Misiunii EUBAM de la Odesa, dar delegaţia ucraineană nu a participat la întrevedere".

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu8 comentari

Traian fah 14 mar. 12:21

Foarte bine. Porcii rusi invadatori trebuie pusi la respect. Respecta legile totul este bine. Daca nu le respecta porcii inchisi in cotet si sa stea izolati si sa se roage la icoana piticului atomic Putină

Traian fah 14 mar. 12:21
Deleted
сеня 13 mar. 23:50
Deleted
РМ 13 mar. 18:15

pmr -овскому 13 мар. 14:39, что значит - у вас свои законы и приднестровско-украинская граница ?! - ваши предприятия, которые удостоились международных лицензий на перевозку ГДЕ ЗАРЕГИСТРИРОВАНЫ - разве не в Молдове ?! - и если какие-то поблемы - опять из-за вас - как и по газу, - повесите все на Молдавию ?!
борзеть вам нужно меньше со своими гушаноидами - иначе, можете остаться в своем котле вариться , а гушановскому "шерифу" еще и на Украине могут "перекрыть краник" , - вот тогда доиграетесь точно... видел, что "правый сектор" вытворил с центральным офисом"сбербанка" - вот и счета "шерифовские" вне ПМР могут тоже "заморозить" до особого распоряжения и проведения комплексной международной проверки - только по той причине, что за пределами ПМР не ваши "суворовки" хоронятся , - вот тогда и жалобы свои строчить будете на деревню дедушке !!!

pmr 13 mar. 14:39

У нас свои законы. И у нас Приднестровско -Украинская граница.

MD 13 mar. 14:29

Давно пора установить такие совместные посты на всех пунктах перехода молдо-украинской границы приднестровского участка.
Закон суров, но на то и Закон

ответ Mircea 13 mar. 14:19

Обвиняешь Украину в контробасе или мало мжды на экспорт еще на импорт мжду получить надо.

Mircea 13 mar. 13:31

Контрабаса не будет. Что не ясно?

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load