X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Gazprom va anunța prețul la gaze pentru Moldova pînă la finele lunii

23 feb. 2017,, 12:10   Societate
4031 1

Pînă la finele acestei luni, Gazprom urmează să anunțe prețul de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova pentru anul 2017. Urmărind tendințele internaționale, prețul trebuie să fie mai mic decît în anul trecut, crede ministrul economiei, Octavian Calmîc, citat de IPN.

Anul trecut prețul a fost de 176 de dolari pentru o mie metri cubi.

„Prețul este calculat în baza formulei stabilite în contractul cu Gazprom. Se ia în considerație un coș de resurse energetice și se urmărește evoluția prețurilor la acestea în ultimele nouă luni”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă o posibilă reducere a prețului de achiziție a gazelor naturale ar putea determina și micșorarea tarifelor pentru consumatorii finali, Octavian Calmîc a spus că este prematur să se pronunțe.

„Să vedem cu cît se va micșora prețul de achiziție. Pe de altă parte, să nu uităm că SA Moldovagaz a înregistrat pe parcursul ultimilor ani devieri negative, care, precum cunoaștem, se includ în tariful pentru consumatorii finali. Dacă, după aceasta va mai rămîne loc pentru reducerea tarifului, atunci ANRE va fi obligată să revadă tarifele la gaze pentru consumatorii finali”, a spus Octavian Calmîc.

Republica Moldova a semnat contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom în 2007, pe o perioadă de 4 ani. După expirarea termenului, acesta a fost prelungit de cîteva ori. Ultima prelungire a fost pe trei an, pînă în 2019.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?