Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Bătrîncea: "Achiziționarea gazelor la cele mai mari prețuri înseamnă fie incompetență, fie rea intenție și corupție"

2 apr. 06:30   Economie
8206 1

Autoritățile Moldovei, după ce au înlăturat de fapt "Moldovagaz" de la gestionarea sectorului de gaze și au obligat această companie să cumpere gaze naturale de la "Energocom", au dus la achiziționarea "combustibilului albastru" la cele mai mari prețuri, ceea ce este fie incompetență, fie rea intenție și corupție, dar a adus prejudicii consumatorilor, care au achitat cele mai mari tarife la gaze din regiune.

O astfel de opinie a exprimat Vlad Batrîncea, vicepreședinteel Parlamentului Republicii Moldova și președinte al fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

În același timp, el a atras atenția asupra inconsecvenței absolute a autorităților. În special, Andrei Spînu, pe atunci viceprim-ministru și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, s-a întors de la negocierile cu Gazprom și a declarat că Moldova va avea gaze, că totul este în regulă și există o stabilitate deplină. În același timp, el a declarat jurnaliștilor că nu există condiții politice din partea holdingului rusesc de gaze.

Dar au trecut cîteva luni și autoritățile au început să spună că contractul de gaz nu este bun, formula conținută în el nu este favorabilă și așa mai departe.

Dar au trecut câteva luni, iar autoritățile au început să spună că contractul de gaz era prost, că formula conținută în el era nefavorabilă și așa mai departe.


Vlad Batrîncea a precizat că autoritățile au schimbat atunci legislația în vigoare și au început să cumpere gaz nu de la Gazprom, ci de la alți comercianți și, după cum s-a dovedit, la cel mai mare preț de iarnă.

Acest gaz a fost apoi folosit iarna, primăvara și vara.

"În consecință, deciziile pe care le-a luat guvernul privind cumpărarea gazelor au provocat daune cu bună știință. Gazul a fost cumpărat la cele mai mari prețuri. Aceasta este fie incompetență, fie rea intenție și corupție. Ambele sînt infracțiuni penale. Și, cel mai important, au forțat oamenii să plătească cel mai mare preț de pe continent, deoarece, așa cum au spus reprezentanții autorităților, acesta ar fi fost un șantaj economic cu gaze din partea Rusiei. Dar, în același timp, autoritățile ucrainene, unde este război, au reușit să asigure populația cu gaze, combustibil, motorină la un preț mult mai mic decît în Moldova", a declarat vicepreședintele Parlamentului Moldovei.

Potrivit lui, reieșind din toate acestea, opoziția vede neprofesionalism, rea intenție, inclusiv afirmă că ar exista și un interes economic al autorităților moldovenești la cumpărarea gazelor mai scump.

Vlad Batrîncea a spus că, de fapt, Moldovagaz a fost înlăturată din gestionarea sectorului de gaze și prin lege, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, compania a fost obligată să cumpere gaze nu de la Gazprom, nu direct de la orice alt furnizor, ci de la Energocom. Prin decizia guvernului și a Comisiei pentru Situații Excepționale, aceasta a fost capitalizată cu bani statului, pompată cu bani, iar apoi această companie Energocom a început să cumpere gaze în condiții netransparente de la comercianții de pe piață, adică de la intermediari.

"Și, drept urmare, Moldova a cumpărat gaze mai scumpe decît România, Polonia sau aceeași Ucraina. Acest lucru s-a datorat incompetenței, neprofesionalismului și, bineînțeles, intereselor economice", a declarat vicepreședintele Parlamentului Moldovei.

El și-a exprimat regretul că nimeni nu a fost tras la răspundere pentru faptul că Moldova a cumpărat gaze la cel mai mare preț pe timp de iarnă, iar vara oamenii au plătit la același preț. În plus, nimeni nu este responsabil pentru calitatea gazelor, deoarece există multe semnale că gazul nu corespunde normelor.

Vlad Batrîncea consideră că o altă acțiune negativă a autorităților este transferul gestionării rețelelor de distribuție a gazelor din țară către o companie străină.

"Este bine sau rău, este această companie străină bună sau nu, noi nu vorbim despre aceasta. Vorbim despre faptul că prețul pentru transportarea gazului în toată țara a crescut, iar acest tarif mai mare pentru transportarea gazelor a fost inclus în tarif. Drept urmare, consumatorii finali plătesc și pentru gaze la un preț de achiziție mai mare, și pentru un transport mai scump al gazelor prin Moldova. Toate aceste decizii sînt dezavantajoase", a declarat vicepreședintele Parlamentului Moldovei.

Potrivit lui, atunci cînd opoziția a ridicat aceste probleme în parlament, de fiecare dată a primit doar acuzații.

40
0
0
4
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?