Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

ANSA a elaborat recomandări privind combaterea gripei aviare

13 feb. 2017,, 16:45   Societate
3006 4

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a elaborat un plan de biosecuritate privind combaterea gripei aviare şi recomandă fabricilor avicole să-l implementeze.

Despre aceasta a anunţat, luni, vicedirectorul ANSA, Vsevolod Stamati. El a spus că implementarea planului va reduce la minimum riscurile de infectare a păsărilor domestice.

"Să nu fie admis transportul străin pe teritoriul fermei, să fie utilizată doar o singură intrare şi ieşire şi să fie instalată o plasă deasupra încăperii unde trăiesc păsările, pentru a preveni contactul cu animalele sălbatice. Principalul pericol îl prezintă anume păsările sălbatice, deoarece migraţia lor nu poate fi controlată, iar primăvara păsările revin şi pot deveni cauza de îmbolnăvire în ţară. Condiţiile de igienă proaste în gospodăriile casnice sporesc riscul de răspîndire a bolii", a spus Stamati.

Potrivit lui, ANSA primeşte rapoarte săptămînale din teritoriu, se face analiza probelor luate din sectorul privat, precum şi din natura sălbatică.

"Din motive necunoscute, în ţară au rămas să ierneze lebedele, iar unele dintre ele au murit. Am luat probe, am efectuat analiza de laborator, iar rezultatul a fost negativ", a spus el.

Specialistul a menţionat că un alt pericol îl prezintă şi factorul uman, atunci cînd oamenii încearcă să introducă ilegal în ţară carne de pasăre din regiunile pentru care importul este interzis.

El a amintit că Moldova a sistat importul de păsări, de carne de pasăre şi de ouă din mai multe regiuni din România, Ucraina, Germania, Polonia, Rusia, Cehia şi din alte ţări. Interdicţia va fi valabilă pe întreaga perioadă de risc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?