X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Ciobanu, despre „tichetele de masă”: O încercare de a mai păcăli populația

9 feb. 2017,, 10:47   Economie
15160 13

Inițiativa legislativă cu privire la tichetele alimentare pentru angajați nu conține nimic nou, a declarat comentatorul politic Victor Ciobanu, într-un interviu pentru NOI.md.

Analistul susține că o prevedere similară se regăsea anterior în Codul fiscal, fiind ulterior suspendată, pentru ca în prezent să fie propusă repetat, dar într-un proiect de lege separat.

„Nu prea înțeleg de ce trebuie suspendată această prevedere din Codul fiscal, iar acum să fie înaintat un alt proiect. Altă explicație decît un populism ieftin nu găsesc. Normal că acestea sînt posibilități pentru firmele mai mari, mai civilizate de a oferi asemenea bonusuri. Cred că rămîne la discreția angajaților și angajatorilor să stabilească dacă este binevenită sau nu acordarea acestor tichete, și nu introdusă legislativ. Este o inițiativă într-un fel electorală, așa cum ne-au obișnuit politicienii de mai mulți ani deja, dacă în zare să întrevăd alegerile, hai să-i dăm cu populismul. Salarii nu avem de unde să le majorăm pentru că economia stă prost, dar haideți să găsim alte modalități ca să mai amăgim populația încă odată”, a explicat Ciobanu.

Intervievatul se arată convins că majoritatea companiilor din Moldova nu-și vor permite să asigure pentru angajatori zilnic tichete de masă în valoare de 45 de lei. Atît timp cît această prevedere nu este obligatorie și poate fi aplicată la discreția angajatorului, inițiativa nu va avea efectul scontat, mai spune Victor Ciobanu.

„Majoritatea firmelor de la noi, 90 la sută, fac parte din businessul mic și mijlociu, care e vai de capul lui și, cu siguranță, nu va aplica această lege. Cîteva firme mai mari, desigur, pot să-și permită așa ceva. Și apare o altă întrebare – dacă apar tichetele, unde vor fi ele valorificate, vor fi cantine sociale? Iarăși mergem pe o cale care nu prea inspiră încredere”, a adăugat Ciobanu.

După cum consideră analistul politic, optim ar fi ca salariații să decidă de unii singuri sub ce formă vor să beneficieze de acești bani: să ia tichetele alimentare sau să primească un supliment la salariu.

Inițiativa instituirii tichetelor de masă aparține spicherului Andrian Candu și prevede că angajații vor primi de la angajatori zilnic bonuri în valoare de 45 de lei, pentru a-și cumpăra produse alimentare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?