X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ce ar trebui să ştie părinţii care lucrează peste hotare

9 ian. 2017,, 14:31   Societate
5166 1

Centrul „La Strada” îndeamnă părinţii care lucrează peste hotare și au copii rămași în Moldova să instituie tutela sau curatela pe o persoană apropiată, informează NOI.md.


Potrivit experţilor în domeniul migraţiei sigure, instituirea curatelei asupra copilului rămas fără ocrotire părintească presupune numeroase avantaje pentru minor, şi aşa vulnerabil după plecarea părinţilor.

Experții afirmă că de cele mai multe ori persoanele care aleg să plece la muncă peste hotare consideră că, dacă lasă copilul în grija unei rude – frate, soră, mătușă, bunică – atunci copilul va fi în siguranță. Cu părere de rău însă, acești copii ajung în grupul de risc, spun experții.

„În general, instituirea tutelei sau curatelei nu presupune un efort prea mare, decît notificarea autorităţii locale printr-o cerere simplă. Procedura e gratuită, iar în continuare persoana nominalizată rămîne, temporar, responsabilă de copil. De exemplu, dacă atunci cînd sînteţi plecat, copilul dumneavoastră mic s-a îmbolnăvit și trebuie să fie internat în spital, conform legislației, dacă nu a fost instituită tutela, persoana cu care a rămas va trebui să achite plăți suplimentare pentru a rămîne cu acesta în spital. De asemenea, la serviciu trebuie să își ia concediu din cont propriu. Pe de altă parte, în cazul în care a fost instituită tutela asupra copilului, persoana va putea să rămînă în spital gratis, pînă cînd copilul se tratează, iar la serviciu i se acordă concediu medical achitat”, explică Daniela Misail-Nichitin, directoare a Programului „Femei” în cadrul Centrului Internaţional „La Strada”.

Tutela se instituie la Direcția protecției drepturilor copilului din localitatea în care trăieşte copilul, cînd acesta se află în grija unui părinte sau cînd ambii părinți se află hotare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?