Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Șefii închisorilor din Moldova ar putea deveni generali (VIDEO)

27 dec. 2016,, 17:30   Societate
9366 4

Proiectul modificărilor la Legea cu privire la sistemul penitenciar sporește nivelul de militarizare a acestuia, deoarece în fruntea instituțiilor corecționale pot sta persoane cu grad militar.

Una dintre prevederile proiectului de lege stipulează atribuirea conducătorilor instituțiilor penitenciare a rangului de general de justiție. În acest context, șeful Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice (CIMAP), juristul Ion Dron și șefa Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) Galina Bostan și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu modificările propuse în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, 27 decembrie, relatează NOI.md .

Ion Dron a comunicat că a decis să facă o expertiză a modificărilor propuse la Legea cu privire la sistemul penitenciar imediat după ce din partea CAPC a venit o astfel de inițiativă. „Aceste modificări îi vizează pe toți cetățenii, indiferent dacă aceștia sînt avocați, demnitari publici sau cetățeni de rînd, interesați de evoluția situației din țară. Proiectul de lege pentru modificarea modului de funcționare a sistemului penitenciar este un exemplu ilustru al faptului cît de repede noi putem să ne îndepartăm de standardele internaționale în domeniu, din cauza unor acțiuni prost gîndite sau premeditate ale parlamentarilor”, a menționat Ion Dron.

Atribuirea reprezentanților conducerii instituțiilor penitenciare a gradului militar poate duce la abuz de putere și majorarea substanțială a cheltuielilor din bugetul de stat. Rezultatele expertizei proiectului de lege efectuate de Ion Dron denotă că în fruntea instituțiilor penitenciare ar putea sta generalii de justiție.

„În țara noastră funcționează 18 instituții penitenciare. Imaginați-vă că în cazul adoptării proiectului de lege numărul generalilor va spori pînă la 18. De asemenea, va crește numărul de colonei, locotenent-colonei, maiori de justiție în rîndul personalului instituțiilor penitenciare. Acest lucru are loc în momentul, în care autoritățile verbal aspiră la standardele internaționale care prevăd o reducere a nivelului de militarizare în instituțiile penitenciare, dar, de fapt, sporesc nivelul de tensiune în societate. În plus, cresc considerabil alocările bugetare pentru funcționarea sistemului penitenciar”, consideră șeful CIMAP.

Directorul CAPC Galina Bostan a adăugat că examinarea modificărilor la Legea cu privire la sistemul penitenciar a fost orientată spre cercetarea situației privind respectarea drepturilor deținuților și corespunderea acestora standardelor internaționale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?