X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Teo Cîrnaţ: Criza politică le dă mînă liberă judecătorilor să nu-şi onoreze obligaţiunile

7 mar. 2013,, 15:04   Societate
3552 1
Foto: toaca.md
"Perpetuarea actualei crize politice va permite judecătorilor să se relaxeze şi le va da mînă liberă să nu-şi onoreze obligaţiunile în conformitate cu norma legală", consideră juristul Teo Cîrnaţ.

Solicitat de reporterul "Infotag", juristul a menţionat că sistemul judecătoresc, fiind a treia putere în stat, este cea mai afectată de aceste incertitudini politice, deoarece se aştepta că vor fi duse pînă la capăt reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, ceea ce presupune reforma Consiliului Superior al Magistraturii şi Procuraturii Generale.

"În astfel de condiţii însă, este evident că aceste începuturi bune vor fi stopate. Un rol activ în cadrul CSM îl juca ministrul Justiţiei, care identifica abaterile disciplinare, pe care le comiteau judecătorii, iar ulterior le punea în discuţie la şedinţa Consiliului. Acesta, la rîndul său, lua decizii care de multe ori erau fatale pentru judecători, care aveau două oportunităţi – ori demisa de onoare, ori demisionat de CSM. În condiţiile în care Guvernul a căzut, acum ministrul Justiţiei doar va administra treburile din cadrul justiţiei, iar judecătorii se vor relaxa. Ei vor considera că acest val de represiuni din parte CSM a trecut. Mai mult decît atît, în cadrul Consiliului sînt unii membri veniţi pe linie de partid, care, odată cu apariţia acestei crize, ar putea închide ochii la abaterile disciplinare ale judecătorilor. Însă, dacă se tolerează lucrurile, care nu sînt în conformitate cu statul de drept, atunci în scurt timp s-ar putea să fim martori ai unor grave încălcări ale drepturilor omului. Acest fapt ar putea genera un nou val de condamnări la CEDO", consideră juristul.

Potrivit lui, în astfel de situaţii de criză se comit cele mai multe abateri, pentru că judecătorii ştiu că nu este cine să-i tragă la răspundere.

"Responsabilitatea judecătorilor este minimă în aceste condiţii. Pe de altă parte, pentru că lipseşte controlul, în această perioadă înfloreşte businessul subteran, ceea ce în rezultat duce la înflorirea corupţiei", a spus Teo Cîrnaţ.

În opinia lui, pentru a nu permite comiterea unor derapaje de la normele democratice şi pentru a nu agrava lucrurile în cadrul sistemului judecătoresc, care şi aşa nu sînt strălucite, este nevoie ca în termen de 7-8 zile să existe un guvern şi o majoritate parlamentară funcţională, care să-şi asume guvernarea.

"În caz contrar, statul va stagna sau ar putea ajunge chiar în stare de default", a conchis Teo Cîrnaţ.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?