Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

PLDM propune noi modalități de demitere a procurorului general

6 feb. 2013,, 15:32   Politică
3452 1
Foto : publika.md
Deputații din fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova au elaborat un proiect de lege care vizează alegerea și demiterea procurorului general. Autorii proiectului propun completarea unei legi cu privire la procuratură, astfel încît să fie reglementat exact procesul de selectare a candidaţilor la funcţiile de procuror general, de prim-adjunct și adjuncți ai acestuia, astfel încît numirea lor să se facă într-un mod transparent.

“Selectarea candidaţilor pentru funcția de procuror general și adjuncți ai acestuia urmează să se facă printr-un concurs public, organizat de Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului și Consiliul Superior al Procurorilor”, menționează sursa citată.

De asemenea, autorii proiectului propun reglementarea expresă a condiţiilor și aptitudinilor ce trebuie să fie întrunite de persoanele care vor fi numite în funcţiile vizate.

“Ținînd cont de faptul că prevederile legale în vigoare nu prevăd aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea jurămîntului de către procurori, deputații PLDM propun să fie făcute unele completări la capitolul demiterea procurorilor și anume includerea în lege a două temeiuri noi pentru eliberarea din funcție a acestora: 1) încălcarea, prin acţiunile sau inacţiunile sale, a jurămîntului depus în condiţiile art. 41 alin. (1) și art. 391 alin. (11); 2) neasigurarea caracterului operativ şi eficient al activităţii de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi intereselor generale ale societăţii.

În prezent, demiterea acestuia de către Parlament este posibilă doar dacă acesta își pierde cetățenia Republicii Moldova, există o sentință de judecată pronunțată împotriva lui sau își depune demisia din proprie inițiativă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?