Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Andrei Safonov critică autoritățile tiraspolene pentru ca au recunoscut datoria externă de peste 4 miliarde de dolari

9 ian. 2013,, 15:29   Societate
5051 2
Foto : topwar.ru
Recunoaşterea datoriei externe de peste 4 miliarde de dolari SUA constituie o eroare gravă a noii conduceri a Transnistriei, consideră politologul Andrei Safonov.

Potrivit Agenţiei "Infotag", într-un articol dedicat primei aniversări a guvernării liderului autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Evgheni Şevciuc, Safonov aminteşte că fostul lider tiraspolean Igor Smirnov, care a condus regiunea pe parcursul a 20 de ani, nu a acceptat niciodată să recunoască datoria Transnistriei.

"Rusia nu a cerut oficial să i se restituie aşa-numiţii bani pe gaze, care reprezintă aproape întreaga sumă din ceea ce se numeşte datoria externă a RMN. Aceasta a permis Rusiei să preseze Chişinăul, la momentul necesar, afirmînd că datoria transnistreană este parte componentă din datoria unui stat recunoscut pe plan internaţional - Moldova - şi să-i ceară Chişinăului să o plătească. Pasul lui Şevciuc a dat peste cap jocul Moscovei. Acum, R.Moldova aplică metodele lui Smirnov şi declară că Moldova, ca stat, nu datorează nimic Rusiei. Datornicii Rusiei sînt întreprinderile care consumă gaze ruseşti. În plus, cei de la Chişinău subliniază că, în cel mai rău caz, R.Moldova este dispusă să ajute în achitările faţă de Federaţia Rusă, dacă societatea transnistreană "Tiraspoltransgaz" va transfera datoriile enorme către "Moldovagaz" SA, iar ultima va decide cum să achite datoriile faţă de partea rusă", scrie Safonov.

Andrei Safonov, devenit cunoscut prin aprecierile dure şi critice la adresa lui Şevciuc şi a echipei acestuia, mai afirmă: "Recunoaşterea datoriei faţă de Rusia de către preşedintele şi premierul Transnistriei a fost cu atît mai lipsită de sens, cu cît Transnistria oricum nu are bani ca să plătească gazele consumate".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?