X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert, despre inițiativa guvernării de anulare a unor facilități fiscale

24 iul. 2019,, 10:10   Economie
3021 0

Ministerul Finanțelor (MF) propune mai multe măsuri fiscale, „agreate cu FMI”, menite să mobilizeze resurse adiționale pentru bugetul anului 2020.

Acestea ar fi de trei tipuri și s-ar referi la: anularea unor decizii ale guvernării precedente „care duceau la contrabandă și la încălcări”, anularea unor scutiri fiscale și mobilizarea resurselor care sînt menite să asigure echitatea fiscală, taxe plătite de cei bogați.

Directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a menționat pentru Ziarul de Gardă că aceste măsuri „drastice” sînt netransparente și a sugerat noii guvernări să nu se grăbească, deoarece acestea ar putea aduce riscuri majore.

„Măsuri de așa gen, cu impact fiscal atît asupra oamenilor, cît și asupra mediului de afaceri, au fost anunțate fără o analiză ex-ante. În general, este creată percepția că aceste măsuri vor lovi preponderent în clasa de mijloc, mai cu seamă, mă refer la eliminarea scutirii personale a angajaților care au salariul lunar de 30 de mii de lei”, ne-a spus expertul, care subliniază că scutirea personală trebuie să fie valabilă pentru toți, în limita minimului de existență, iar eliminarea acesteia presupune creșterea poverii fiscale.

„Nu cred că clasa de mijloc trebuie să sufere din cauza comportamentului iresponsabil al guvernării precedente înainte de alegeri, care a dus la creșterea deficitului bugetar. Anularea tichetelor de masă nu este o idee bună acum, deoarece, în primul rînd, sînt investiții străine. În al doilea rînd, acestea presupun anumite beneficii pentru angajați. O asemenea măsură radicală trebuia să fie luată doar după o analiză cu privire la impactul de pînă acum a introducerii tichetelor, pentru că noi nu știm dacă introducerea a dus la diminuarea salariilor în plic, de exemplu. Nu vorbim despre ratări la buget atît de mari, e vorba despre facilități destul de moderate, sînt facilități care vin să susțină capitalul uman, cea mai importantă resursă care asigură productivitatea economiei R. Moldova. Nu privesc pozitiv această măsură”, mai spune Lupușor.


Directorul executiv al „Expert-Grup” afirmă că înțelege motivația acestor măsuri – guvernarea precedentă a adoptat anumite măsuri populiste, cu tentă electorală, care au afectat bugetul în mod direct. Însă, potrivit lui, la modul strategic, clasa de mijloc nu trebuie să fie taxată pentru această situație și nici mediul de afaceri.

Lupușor propune alte măsuri, cum ar fi: excluderea multiplelor scutiri și excepții în cazul TVA, trebuia să fie adusă o anumită regulă în ceea ce ține de salariul minim pe economie, care este extrem de mic, iar majorarea acestuia într-un anumit interval rezonabil ar aduce automat mai mulți bani la bugetul asigurărilor sociale de stat.

„MF trebuie să inițieze consultări publice cu experții și societatea civilă. Nu trebuie să uităm de riscurile acestor măsuri pentru mediul de afaceri, clasa de mijloc, imaginea Guvernului, creșterea economiei informale. sînt multe riscuri asociate cu aceste măsuri controversate”, a conchis expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?