X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministrul german de Externe povestește cum vrea să reconcilieze Armenia și Azerbaidjanul

3 noi. 2023,, 19:15   Externe
3002 0

Ministrul german de Externe, Annalena Berbock, a cerut Azerbaidjanului și Armeniei să se reconcilieze.

Ea a declarat acest lucru înainte de începerea vizitei sale de două zile în Armenia și Azerbaidjan, relatează DW.

Potrivit șefei politicii externe germane, Germania și Europa doresc să colaboreze cu țările din Caucazul de Sud pentru a crea o regiune care să "depășească umbrele trecutului și să modeleze interesele viitorului pentru oameni".

Ea a subliniat că conflictul din Nagorno-Karabah a provocat răni uriașe ambelor părți, însă diplomatul crede că pe termen lung acestea se pot vindeca.

"Acum este important ca fiecare, în mîinile căruia se află cheile păcii, să se autodepășească și să ia calea încrederii reciproce", a notat Berbock.


Ministrul a subliniat că Germania și UE sînt pregătite să sprijine Azerbaidjanul și Armenia cu inițiative concrete, una dintre acestea fiind planificată instalarea unui cablu de mare adîncime sub Marea Neagră pentru transmiterea de date în cadrul programului Global Gateway al UE.

Ministrul de Externe a adăugat că participarea la acest proiect, care prevede investiții de pînă la 300 de miliarde de euro în infrastructura țărilor în curs de dezvoltare și a țărilor cu economii în tranziție, ar putea apropia Erevanul și Baku unul de celălalt, precum și de Europa.

Unul dintre obiectivele inițiativei "Global Gateway" este de a consolida influența UE la nivel mondial. Aproape jumătate din suma totală de 45 de miliarde de euro pentru instalarea cablului de mare adîncime, despre care a vorbit Berbok, este gata să fie preluată de Banca Europeană de Investiții.

Anterior, s-a anunțat că Berbock se va deplasa în Armenia și Azerbaidjan, în contextul conflictului din Karabah, pentru a contribui la normalizarea relațiilor dintre aceste țări.

Scopul vizitei ministrului în Caucazul de Sud este "o soluție pașnică cuprinzătoare, astfel încît armenii și azerii să poată trăi în pace și securitate în interiorul granițelor lor de stat".

Ministrul va vizita mai întîi Erevanul, unde va purta discuții politice cu omologul său armean, precum și o misiune de monitorizare civilă a UE și un centru de primire armean pentru persoanele care fug din Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a recîștigat controlul asupra Karabahului în septembrie, în cadrul unei operațiuni militare de o zi. După aceasta, peste 100.000 de etnici armeni, practic întreaga populație, au părăsit regiunea.

Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat recent că speră să încheie un acord de pace cu Azerbaidjanul în următoarele luni și să stabilească relații diplomatice cu această țară.

3
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?