X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Salariul minim garantat în economie ar putea crește la 4.000 de lei

24 dec. 2021,, 11:00   Economie
4673 2

În cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective (CNCNC), relansată în componența actualizată, părțile au ajuns la consensul de a crește cuantumul salariului minim garantat în sectorul real în 2022.

Potrivit unui comunicat de presă în cadrul ședinței CNCNC, au fost puse în discuție propunerile de majorare a cuantumului salariului minim garantat în sectorul real, care în anul 2021 este de 2.935 lei, transmite Noi.md cu referire la Mold-street.com.

"Părțile au ajuns la consensul de a crește acest cuantum pînă la 3.500 lei, începînd cu luna februarie a anului viitor, urmînd să reia dialogul pentru a mări cuantumul din nou în luna mai. Aceștia au fost de acord cu studiile prezentate că salariul minim trebuie să tindă spre valoarea de 4.000 lei. Modificările legislative necesare urmează să fie efectuate în primele luni ale anului viitor", se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Pe agenda Comisiei au fost incluse şi alte multe subiecte prioritare, inclusiv prezentarea concluziilor unor studii din domeniul socio-economic și muncă, dar şi dezbaterea proiectului Planului de activitate al CNCNC etc.

„Mă bucur că am reușit să organizăm această ședință.... A fost un an complicat, în care am încercat să implementăm mai multe măsuri proactive pentru susținerea pieței muncii în perioada de pandemie.


Drept urmare, în prezent, angajatorii pot aplica online pentru trei măsuri de sprijin: subvenționarea zilelor libere pentru vaccinare, subvenționarea șomajului tehnic și subvenționarea zilelor libere pentru părinții care stau acasă cu copii, dacă aceștia învață în regim online și este în proces de implementare schema de subvenționare pentru regimul de activitate redusă. O prioritate pentru perioada următoare o reprezintă reluarea dialogului social, inclusiv la nivel ramural. De asemenea, ne propunem ca dialogul tripartit să fie organizat cu regularitate, pentru a lua decizii consultate cu partenerii de dialog”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

La rîndul lor, reprezentanții sindicatelor și patronatelor au salutat reluarea dialogului social pe platforma Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective și au pledat pentru consultări constructive între partenerii sociali, care vor contribui la soluționarea efectivă a problemelor identificate.

Decizia de a relua dialogul social pe platforma Comisiei, a fost luată de prim-ministrul Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței tripartite din 8 octombrie 2021, iar în luna noiembrie, a fost actualizată hotărîrea de Guvern privind componenţa părţii guvernamentale în cadrul CNCNC. Reieșind din importanța dialogului social în domeniul raporturilor de muncă, președintele Comisiei a fost desemnat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective și comisiile instituite la nivel de ramură/teritorial reprezintă structuri tripartite autonome de interes public al parteneriatului social, care se întrunesc în scopul consultării și înaintării de propuneri vizavi de domeniul muncii şi problemele social-economice de interes naţional, de ramură şi teritorial, promovarea parteneriatului social la toate nivelurile, asigurarea participării societăţii civile la promovarea politicilor naţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?