Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Procesul de raportare a obligaţiilor la bugetul asigurărilor sociale va deveni mai simplu

7 iul. 2023,, 21:35   Economie
2427 0

Parlamentul a aprobat în lectura a doua un proiect de lege care urmărește simplificarea procesului de raportare a obligaţiilor faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat. În special, este prevăzută anularea dării de seamă prin care se declară contribuţiile respective de către persoanele care desfăşoară activităţi independente.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de deputații PAS, Radu Marian și Marina Morozova.

Actualmente, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, au obligaţia de a se înregistra în calitate de plătitori de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat şi de a declara contribuţiile respective o dată pe an. Potrivit proiectului de lege se propune de simplificat procesul de luare la evidenţă a acestor persoane în calitate de plătitori de contribuţii şi de asiguraţi.

Astfel, această categorie de contribuabili se vor lua la evidenţă de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) în mod electronic în baza informaţiilor recepţionate de la Serviciul Fiscal de Stat prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect). Avînd la bază informaţia recepţionată de la Serviciul Fiscal de Stat, CNAS va calcula lunar contribuții de asigurări sociale pentru persoanele care desfășoară activități independente şi le va înregistra în sistemul de evidenţă ca obligaţie faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat.

Proiectul vizează, inclusiv, deținătorii de patente, în contextul în care de la 1 iulie anul curent au intrat în vigoare modificările la Legea cu privire la patenta de întreprinzător.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?