X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova, prețul prunelor este în scădere

1 aug. 2023,, 12:15   Economie
2298 0

Sezonul de vînzare a prunelor locale pe piața moldovenească în 2023 a început la jumătatea lunii iulie, adică cu aproximativ două săptămîni mai tîrziu decît anul trecut, care, după condițiile meteorologice și perioada de coacere a fructelor, a fost aproape de media de referință.

Prețul de pornire pentru aceste fructe a fost unul dintre cel mai ridicat din ultimii cinci ani – în medie, aproximativ 15 lei/kg (0,83 dolari/kg). O situație similară a fost observată doar în 2019, cînd, la începutul sezonului, fermierii au solicitat un preț mare pentru prune din cauza pierderilor mari de fructe din cauza înghețului. Cu toate acestea, și atunci, și acum, prețurile ridicate pentru prunele timpurii nu au durat foarte mult. La sfîrșitul săptămînii trecute, prețul angro al prunelor în Chișinău a scăzut sub 7 lei/kg (0,39 dolari/kg). Potrivit analiștilor EastFruit, acest lucru avut loc din mai multe motive.

Potrivit experților Federației Agricultorilor din Moldova (FARM), prețurile ridicate pentru primele prune se explică prin dorința fermierilor-pomicultori de a exploata "efectul de noutate". Exact același lucru a fost observat atunci cînd pe piața moldovenească au apărut primele loturi de căpșuni, zmeură și cireșe. Cu toate acestea, în cazul prunelor, agricultorii nu au putut menține prețurile ridicate nici o săptămînă.

În primul rînd, prunele timpurii (soiurile "Ceaceakskaia rannyaia", "Peteșteanca" etc.) din acest an au un aspect atractiv – sînt mari, coapte bine, dar cu aciditate crescută. Consumatorii s-au convins repede de acest lucru și nu le-a plăcut. În al doilea rînd, pe piața moldovenească în luna iulie există prea multe produse fructifere alternative, inclusiv fructe sîmburoase. Iar pentru prunele locale de vară, totuși, cea mai familiară perioadă de comercializare este luna august.

În plus, nici vînzările de export nu pot susține încă prețurile prunelor în Moldova. Ele există deja, dar volumele sînt încă mici. Pe piețele Rusiei și Belarusului sînt exportate doar loturi mici de prune moldovenești de soiuri timpurii și cele mai bune, dar la prețuri minime (datorită cursului de schimb ridicat al rublei). Pentru exportul în România, pruna moldovenească este achiziționată deocamdată doar pentru prelucrare (distilare) la un preț de 3 - 3,5 lei/kg (0,17-0,19 USD/kg). În principiu, din punct de vedere istoric, un astfel de preț pentru prunele industriale poate fi considerat destul de bun. Dar cumpărătorii români mizează pe achiziționarea de prune cu un nivel ridicat de zahăr, dar în Moldova astfel de prune sînt încă puține.

5
0
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?