X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Exporturile de cireșe în Uniunea Europeană a crescut

23 oct. 2023,, 12:30   Economie
2571 0

În ultimii ani, fructele moldovenești își croiesc cu îndrăzneală drum pe piețele occidentale, iar mai nou - și pe cele orientale și asiatice. Cel mai spectaculos salt l-au făcut, în acest an, cireșele.

Dulci, aromate și foarte colorate, cireșele devin tot mai populare în rîndul consumatorilor din întreaga lume. Astfel că într-un singur sezon, livrările de cireșe moldovenești în UE și Marea Britanie au crescut de peste 12 ori, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Dacă anul trecut, Moldova a trimis pe aceste piețe în jur de 208 tone de cireșe, vara acesta cifra exporturilor a atins 2.600 de tone.

Vara aceasta, agricultorii moldoveni au bătut toate recordurile la exporturile de cireșe în Uniunea Europeană. Deși se estima o recoltă mai mică față de anul trecut, Moldova a exportat peste 16 mii de tone de cireșe, față de 14 mii - anul trecut. Schimbarea cea mai spectaculoasă s-a produs în geografia exporturilor, pentru că cireșele noastre au ajuns în cantități impresionante pe piața Uniunii Europene și cea a Marii Britanii.

Dacă anul trecut, producătorii au trimis acolo doar 208 tone, anul acesta în magazinele din spațiul UE și Regatul Unit au ajuns peste 2.600 de tone de cireșe moldovenești, adică de peste 12,5 ori mai mult. Iar dacă ar fi să vorbim în bani, creșterea e de-a dreptul impresionantă - de peste 32 de ori. Dacă în 2022, producătorii noștri au vîndut pe piața UE și a Marii Britanii cireșe în sumă de 231.000 de dolari, veniturile din această vară, provenite de pe aceleași piețe au depășit 7.440.000 de dolari.


Reprezentanții Asociației „Moldova Fruct” susțin că această situaţie este o consecință directă a modernizării tehnologice a pomiculturii.

Modernizarea agriculturii vizează inclusiv extinderea livezilor intensive. Iar diferența dintre cele tradiționale și livezile intensive și superintensive o face recolta. Dacă din livezile de tip standard, producătorii culeg în jur de 3 tone, în cele create după noile tehnologii, productivitatea poate fi și de 4-5 ori mai mare.

Diferența covîrșitoare îi face și pe agricultorii cu livezi tradiționale să se gîndească tot mai serios la modernizarea afacerii.

Pentru a scăpa de vulnerabilitatea în fața vremii, dar și a factorilor nocivi din aer, tot mai mulți producători se gîndesc să treacă la livezi intensive și, mai ales, super-intensive. Pe lîngă densitatea mai mare a pomilor și soiuri de cireșe solicitate pe piața externă, acestea sînt dotate cu piloni de susținere, sistem de irigare, plasă antigrindină și peliculă anti-ploaie.

Iar pentru ca înghețurile tîrzii să nu compromită roada, pomicultorii își achiziționează și echipament anti-îngheț, care protejează pomii atunci cînd sînt la etapa de înflorire.

3
2
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?