Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Care va fi soarta exporturilor de fructe moldovenești

5 apr. 2022,, 17:00   Economie
2192 0

Președinta Maia Sandu a afirmat, luni, că, din cauza războiului din țara vecină, Republica Moldova, practic, nu are exporturi în Rusia. Și aceasta în condițiile cînd, merele moldovenești, de exemplu, pînă acum, au fost exportate aproape toate exclusiv în Rusia.

În cadrul unei dezbateri organizată de IPN, Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că exportul de fructe și legume în Federația Rusă este prevăzut de Acordul privind zona de liber schimb semnat pe 18 octombrie 2011.

Potrivit lui, în septembrie 2013, Federația Rusă a introdus sancțiuni împotriva Republicii Moldova – au fost interzise exporturile de vinuri, iar în august 2014, Rusia a decis să introducă taxe vamale la importul unor produse din Moldova, cum ar fi legume, carne, grîu, zahar, băuturi alcoolice etc. „Explicația a fost că Republica Moldova ar practica reexportul după ce a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Pînă atunci, Republica Moldova anual vindea pe piața rusească produse agroalimentare în valoare totală de circa 125 de milioane de dolari”.

Igor Boțan menționează că, după această pedeapsă din partea Federației Ruse în privința Republicii Moldova, comerțul a intrat în ceea ce se numește „regim manual”. Mai exact, exportatorii din Moldova puteau să nu achite taxe doar pe perioade scurte, de obicei de jumătate de an.

Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a menționat că este vorba despre o situație destul de precară, în condițiile cînd Republica Moldova este una din țările mari producătoare de fructe și o mare exportatoare pe piața din Federația Rusă, fiind pe primul loc. „Acesta nu este un lucru tocmai bun, deoarece din 2014, cînd fost embargoul introdus de Rusia, statul a ținut să orienteze cumva producătorul agricol de a identifica și alte peții. Și în acest sens s-au făcut investiții astfel încît să fie schimbată calitatea producției, să fie îmbunătățit asortimentul producției. Însă, este ceea ce este”.


Potrivit lui, autoritățile au intervenit cu măsuri pentru a face producția moldovenească acceptabilă pentru piețele țintă, cum ar fi Europa, Orientul Mijlociu sau India. Vasile Șarban a mai spus că și în prezent, pe piața din Federația Rusă mai continuă exportul de mere moldovenești, însă în cantități nesemnificative. „Însă nu este clar care sînt perspectivele de mai departe. Actualmente în țară sînt în jur de 105 mii tone de mere”, a spus el.

Viorel Chivriga, expert în politici economice IDIS „Viitorul”, a notat că în anul 2005, Republica Moldova a fost „aruncată” de pe piața Federației Ruse cu produsele animaliere, apoi cu produsele vegetale, iar în 2006 au fost blocate și produsele alcoolice. În opinia sa, acesta a fost un semnal foarte clar că piața rusească este foarte instabilă, care nu funcționează conform regulilor economice, ci după cele impuse de politic. Și încă de atunci era cazul să fie identificate modalități de a proteja atît țara, cît și agenții economici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?