Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Care sunt noile destinații de export a producătorilor de mere

1 apr. 2022,, 14:45   Economie
2806 0

Războiul ruso-ucrainean i-a făcut pe producătorii de mere din Republica Moldova să se reorienteze spre alte destinații.

Dacă pînă acum peste 90 la sută dintre merele moldovenești ajungeau în Federația Rusă, în prezent proporțiile s-au schimbat, așa cum țările arabe sînt promițătoare, spun specialiștii, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md.

Valeriu Matcovschi este producător de mere din satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. El a început să exporte mere în Rusia încă din 2013. Acum și-a schimbat prioritățile, așa că în scurt timp, merele moldovenești vor ajunge pe rafturile din Kuweit, Qatar și Dubai.

Valeriu Matcovschi, producător de mere din satul Bilicenii Vechi, Sîngerei: "Avem un asortiment pe care cu ușurință îl putem vinde pe piața europeană. Ne orientam și pe piața Europei. Mărul nostru ar merge în Europa dacă nu ar fi Polonia. Ea produce pînă la 5 milioane de tone de mere. Ei invadează toată Europa și invadează cu preț de 10-15 cenți mai ieftin decît noi am vrea să vindem. Astăzi cerințele sînt egale peste tot, fie că e vorba despre Rusia, Europa, țările arabe sau India."

Merele moldovenești ajung în țările exotice timp de cel mult o lună și jumătate. Chiar și așa, producătorul își dorește să se extindă și pe piețele din Egipt, India, Israel.


Valeriu Matcovschi, producător de mere din satul Bilicenii Vechi, Sîngerei: "Noi am plantat livezi prin care nu ne-am orientat spre țările arabe. Am început a planta varietăți care sînt solicitate atît în Rusia, cît și în țările europene, dar noi nu știam atunci de țările arabe. La mine din 10 varietăți, doar cinci pot merge în țările arabe, restul merg în Europa sau în Rusia."

Din cauza războiului din regiune, merele moldovenești nu mai pot ajunge în Federația Rusă. Producătorul spune că a găsit o alternativă în Belarus, însă transportarea este complicată, deoarece traseul înconjoară mult mai multe țări decît de obicei, iar asta înseamnă costuri de trei ori mai mari.

Valeriu Matcovschi, producător de mere din satul Bilicenii Vechi, Sîngerei: "Nici nu știu ce o să fac, am încheiat un contract cu belorușii, dar nu știu cum vom ajunge încolo. Dacă noi direct am fi mers un tir era pînă acum 1200 de euro, acum, aceeași destinație costă 6500 dolari. Avem contract cu rușii și vrem să încărcăm o partidă săptămîna aceasta, dar tirul, dacă înainte costa 3500-3800 dolari pînă la Moscova, acum, înconjurînd prin Europa, trebuie să treacă și Lituania, e 9000 de dolari, asta e de trei ori mai mult. Niciodată nu am livrat la procesatori și nici nu aș vrea să livrez la procesatori. Asta e tragedie. E falimentul ramurii de horticultură."

Pînă anul trecut, producătorii de mere din Republica Moldova aveau ca alternativă de export nouă piețe de desfacere, începînd cu acest an, numărul lor practic s-a triplat, ajungînd la 25.

Valeriu Matcovschi, specialist în comerț și marketing: "Începînd cu criza care s-a abătut peste noi, producătorii au fost puși în situația să se orienteze spre alte direcții. Cifrele arată că începînd cu luna ianuarie 2022, în lista țărilor exportatoare apare și Romînia, țările arabe unite, Qatar, Kuweit, Lituania, respectiv vedem o diversificare a piețelor. Diversificarea se produce, dar trebuie să înțelegem că este nevoie de timp, pentru ca producătorii să poată corespunde cerințelor noilor piețe."

Merele preferate de țările exotice sînt cele din soiul Gala, Red Chief sau Golden. Diversificarea pieței este, însă, o procedură complicată, iar producătorul trebuie să își ajusteze produsele la cerințe. În contextul crizei regionale, proiectul Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de USAID, oferă ajutor tuturor producătorilor care vor să se orienteze spre alte piețe de export. Astfel, fiecare producător poate primi în jur de 3500 de dolari, bani ce îi vor ajuta să acceseze noi piețe.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?