Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Avocatul Poporului: Primim cereri cu nemulțumiri față de reforma patentelor

16 aug. 2023,, 11:34   Economie
2611 0

Instituția Avocatului Poporului a recepționat cereri și solicitări de la persoanele anterior deținătoare de patente, prin care au invocat nemulțumirea vis a vis de reforma desfășurată în acest domeniu, din perspectiva că reforma inițiată le afectează drepturile acestora.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a inițiat procedura de monitorizare a acestui domeniu din perspectiva asigurării perioadei de tranziție și armonizării impactului socio-economic asupra titularilor de patentă prin reforma inițiată și a impactului acestei reforme asupra unui trai decent, notează Noi.md.

Ombudsmanul a purtat mai multe discuții cu persoanele care au solicitat intervenția sa. În plus, la solicitarea sa, a primit poziția Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și a Serviciului Fiscal de Stat.

În scopul asigurării perioadei de tranziție și armonizării impactului socio-economic asupra titularilor de patentă, de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și instituțiile subordonate acestuia au fost intreprinse mai multe acțiuni.

1.869 de persoane care dețineau anterior patente au ales să treacă la noua formă fiscală de activitate independentă, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din totalul deținătorilor de patente.


Au fost înregistrate 1.170 de cereri de compensare a cheltuielilor de tranziție. Pînă în prezent, compensația a fost acordată pentru 478 de solicitări, iar în săptămîna următoare se va efectua transferul unei noi tranșe pentru a acoperi aproximativ 500 de cereri suplimentare.

"În conformitate cu prevederile Regulamentului, cererea în cauză este supusă analizei pînă la 31 august 2023, inclusiv. În această situație, Avocatul Poporului, consideră că acest termen este destul de limitat pentru ca persoanele să poată beneficia în totalitate de această facilitate și să se adapteze în mod obiectiv și rațional la noile cerințe impuse de reforma inițiată.

Avocatul Poporului notează că potrivit art.126 din Constituţie, statul este obligat să asigure libertatea comerțului şi activităţii de întreprinzător, protecţia concurenţei loiale, crearea unui cadru favorabil valorificării tuturor factorilor de producţie", se arată în comunicatul instituției.

Avocatul Poporului constată că, în etapele inițiale ale reformei privind patentele, statul a creat suficiente premise și alternative în vederea asigurării perioadei de tranziție și armonizării impactului socio-economic asupra titularilor de patentă prin reforma inițiată.

Cu toate acestea, recomandă că, în etapele viitoare, procesul de informare, asistență și sprijin să fie continuat, atît pentru cei care au adoptat noua formă de regim fiscal pentru activitate independentă, cît și pentru cei care au ales alte forme de activitate prevăzute de legislație.

Ombudsmanul, Ceslav Panico, a înaintat un șir de recomandări Guvernului, dintre care menționăm:

– Continuarea asigurării procesului de tranziție și armonizare a impactului reformei asupra foștilor titulari de patente, prin informare, suport și mentorat (la nevoie), prioritar în teritoriu și pentru persoanele în etate sau cu dizabilități. În special, oferirea suportului tehnic, informațional și de mentenanță privind utilizarea aparatelor de casă pentru o perioadă de 6 luni;

– Asigurarea procesului de amenajare a pieților agricole din perspectiva condițiilor de muncă, salubrizării, siguranței și securității persoanelor, a accesului gratuit la apă potabilă și veceuri;

– Revizuirea procedurii de compensare a cheltuielilor suportate de către deținătorii de patentă, prin recepționarea cererilor de compensare a cheltuielilor și după 31 august, curent, astfel ca toate persoanele să beneficieze de ajutorul respectiv;

– Acordarea unei perioade de adaptare rezonabilă la noile cerințe ale reformei inițiate, în special în ceea ce privește politica de amendare a persoanelor;

– Clarificarea și acomodarea rezonabilă a foștilor titulari de patentă privind asistența medicală și a protecției sociale ca urmare a trecerii la activitatea independentă.

Prin Legea nr. 356 din 29.12.2022 pentru modificarea unor acte normative, activitatea comercială (comerțul cu amănuntul) în baza patentei de întreprinzător efectuată pe teritoriul piețelor comerciale, a fost permisă pînă la data de 01.07.2023, pentru titularii de patentă care, la data de 31.12.2022, dețin patente pentru activitățile respective.

0
0
1
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?