Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Renunță la funcție după 18 ani în cadrul Procuraturii Anticorupție: dezvăluirile Victoriei Furtună

11 mar. 14:25   Societate
3917 0

Victoria Furtună, care timp de 18 ani a activat în calitate de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova, și-a anunțat astăzi demisia, anunță Noi.md

Într-o declarație recentă, Furtună și-a expus motivele din spatele deciziei sale, acuzînd ingerințe guvernamentale și corupție în sistemul judiciar. Potrivit ei, controversa a început cînd Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei a etichetat-o pe Furtună ca o "amenințare la adresa securității naționale", o mișcare pe care mulți o consideră un răspuns la investigația sa din sistemul judiciar.

"Am servit cu credință și integritate timp de 18 ani, dar astăzi, mă văd nevoită să renunț la funcția mea din cauza unor forțe corupte care amenință temelia justiției noastre. De curând am aflat că, reprezint o amenințare la adresa securității naționale a Moldovei. Aceasta nu a fost o calomnie goală din partea politicienilor care se aruncă cu slogane pe care nici ei înșiși nu înțeleg ce spun. Aceasta învinuire, a fost poziția oficială a Serviciului de Informare și Securitate a Republicii Moldova. Nu sunt acuzata de spionaj, omor sau orice alte acțiuni criminale. Am fost declarată „o amenințare la adresa securității naționale” doar pentru a-mi limita accesul la dosarul inițiat de către mine la 11.01.2024, in care am început investigație aferent acțiunilor ilegale a unui grup de persoane, care fac dezmăț în sistemul judecătoresc al Republicii Moldova." a declarat Furtună.

Potrivit ei, în timpul anchetei sale, a descoperit "că instituțiile publice a statului au fabricat și au diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării.

"În același timp, în ciuda absenței faptelor descrise în notele SIS și CNA, informațiile denaturate au fost folosite de autorități ca bază pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de judecători . Evident, SIS și Aparatul Președintelui au lucrat în tandem. ,Înțeleg, când SIS susține că reprezint o amenințare la adresa securității naționale, înseamnă o amenințare pentru ei înșiși și pentru cei ce au organizat această schemă. Ei realizează, diseminarea unui asemenea arbitrariu, a unor astfel de ilegalități va duce la faptul că Moldova nu numai că nu va fi acceptată în UE, ci poate chiar să fie oprită de la intrarea în ONU. Fac un apel la conducerea țării. Ați concentrat toată puterea din Moldova în interesul partidului de guvernare, pe cind urma să puneți accent pe bunăstarea țării. Presa ascultătoare va aplaudă, iar restul care încearcă să publice opinia, chiar și subiectivă , i-ați inchis. Dar, voi nu sunteți veșnici la guvernare și pe toți să-i etichetați drept pericol a societății care atentează la securitatea statului nu o să vă reușească. Oare credeți că sunteți atotputernici?", a menționat Victoria Furtună.


Fosta procuroră a mai anunțat că va organiza o conferință de presă pe data de 15 martie, unde va vorbi mai mult despre descoperirile sale și despre "dezmățul din justiția moldovenească", după cum a descris ea.

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate, nici Președinția nu au comentat învinuirile la momentul publicării acestei știri.

49
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?