Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pacienții care suferă de Parkinson vor putea fi tratați chirurgical la Chișinău

12 iun. 2023,, 12:45   Capitala
3764 0

Pacienții care suferă de Parkinson vor putea fi tratați chirurgical la Chișinău după o metodă nouă.

Subiectul a fost discutat și la Simpozionul Internațional cu genericul „Actualități în Neurochirurgia Modernă”, care a avut loc în Republica Moldova și la care au participat neurochirurgi cu renume din 10 țări, relatează Noi.md cu referire la moldova1.md

Specialiștii din Turcia urmează să instruiască medicii de la noi, iar din iulie să fie deja efectuate primele intervenții chirurgicale la Institutul de Neurologie si Neurochirurgie (INN) „Diomid Gherman” .

„Intervenim pe creier la pacienții foarte gravi cu Parkison, pentru a stopa anumite manifestări ale bolii cum ar fi tremurul permanent al mîinii. Astăzi, preponderent aceștia se tratează în Republica Moldova doar cu medicamente sau prin metode mai vechi de tratament”,, afirmă Atilla Yilmaz, profesor, neurochirurg din Turcia.

„Noi am vizitat aceste centre de multe ori și ei au fost la noi în ospeție. sîntem în pragul implementării acestor noi operații și la noi în țară, vor fi chiar în viitorul apropiat”, susține Grigore Zapulîh, directorul INN.


La eveniment, specialiștii din străinătate și-au împărtășit din experiențele pe care le au. Spre exemplu Oliver Klein, neurochirurg pediatru la Paris, operează bebelușii cu malformații congenitale.

„Spina Bifida este un hadicap motor, în care oasele coloanei vertebrale nu se dezvoltă corespunzător. Noi operăm fătul fiind în uterul matern, cu reprogramarea unei operații cezariene. sînt gata să pun în practică astfel de intervenții și în Republica Moldova, doar că este nevoie de pregătit specialiști”.

Și specialiștii de peste Prut sînt gata să împărtasească din experiența lor. Spre exemplu Lucian Eva neurochirurg la un spital din Iași efectuează operații pecienților cu tumori și cei care au suferit accidente vasculare cerebrale după o metotă inovativă.

„Noi am făcut un pas important în ceea ce înseamnă o medicina modernă, actuală. Practic nu mai operăm să curgă sînge, tratăm leziunile prin radiații de tip gamma, fără durere și fără ca pacientul să stea internat”.

„Accidentul vascular cerebral nu mai este o patologie a vîrstnicilor demult, lucrez la unitatea de primiri urgente a spitalului „Nicolae Oblu” și avem pacienti și de 30 și de 35, 40 de ani cu patologie de acest timp care ar putea să fie recuperați în totalitate dacă am avea cu ce și cu cine să intervenim”, susține Tudor Ciuhodaru, Comisia Sănătăte, Parlamentul European.

La evenimentul de la Chișinău au participat peste 20 de neurochirurgi din mai multe țări precum SUA, Japonia, Elveția, Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Turcia, Ucraina, România.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?