X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Construcția din zona Circului: Teritoriul este proprietate privată

4 feb. 2021,, 13:48   Capitala
2688 2

Teritoriul bisericii Sfinților Împărați Constantin și Elena pe care sînt amplasate mormintele, cît și zona care aparține bisericii va rămîne intactă.

„Teritoriul propus pentru edificarea complexului este proprietate privată pe care sînt amplasate niște construcții rezidențiale aproape de ruinare, părăsite și care practic astăzi nu pot fi utilizate din cauza situației avariate”. Precizările aparțin Președintelui Uniunii Arhitecților din Republica Moldova și Președintelui Consiliului Național pentru Monumentele Istorice (CNMI), Iurie Povar, și sînt făcute în contextul scandalului cu privire la construcția uni complex rezidențial în apropiere de Circul din Chișinău.

Povar susține că teritoriul bisericii Sfinților Împărați Constantin și Elena, care este inclus în registrul monumentelor ocrotite de stat, se află la o distanță de 70 de metri față prima clădire amplasată în cadrul complexului. „Nu este nici un pericol de impact negativ în caz de edificare a unui complex în zona adiacentă bisericii respective”.

Referitor la statutul de monument de istorie și cultură oferit Circului Național, al doilea obiectiv foarte important:”Am o remarcă care este bazată pe un ordin al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care a fost semnat în luna ianuarie 2019, prin care s-a propus o listă destul de vastă de construcții, fond existent cu capacitatea de a deveni monument de istorie și cultură. În această listă spre regret Circul nu se regăsește”, a menționat Iurie Povar.

Totodată, el a specificat că Circul, în cadrul Direcției patrimoniului cultural al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării este nominalizat ca un obiect construit în perioada comunistă și nu poate fi calificat ca obiect de arhitectură, respectiv pentru acest obiectiv nu poate fi aplicată nici Legislația Națională și Internațională privind drepturile de autor și drepturile conexe.


„În ultima perioadă de timp Bulevardul Renașterii „Grigore Vieru” s-a dezvoltat din punct de vedere al apariției unor noi construcții. Dacă mergem spre sectorul Rîșcani, pe partea dreaptă, a fost edificată o clădire cu multe nivele, care practic a pus începutul unor porțisimbolice de intrare în sectorul Rîșcani. Evident că acest edificiu cere și o reflecție pe partea opusă a străzii, ceea ce a fost propus de autorii conceptului complexului. Această finalizare a porților va fi benefică din două direcții: spre sectorul Rîșcani și din sectorul Rîșcani-Centrul capitalei. Cunoaștem foarte bine că pe axa Bulevardului Renașterii stă Catedrala Nașterea Domnului, care practic va fi evidențiată -ea rămîne în vizor ca axă a acestei magistrale urbane.

Din punct de vedere tehnic, specialistul a concretizat că în zona dată nu există riscuri naturale cum ar fi alunecările de teren.

În concluzie, Povar a spus că terenul pentru construcții este favorabilpentru a executa clădiri înalte. Se vor calcula toate sarcinile asumate și va fi redistribuită sarcina ca să nu afecteze clădirile din jur. În adîncimea acestui teren se află roci, care vorbesc despre o stabilitate a terenului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?