Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Extinderea BRICS în perspectiva viitorului

9 oct. 2023,, 10:00 (reactualizat 9 oct. 2023,, 17:56)   Analitică
6523 0

Țara noastră a decis ferm să meargă pe calea integrării europene, iar actuala guvernare speră să adere la UE către a. 2030. Între timp, pe cealaltă parte a planetei destul de rapid se formează un nou centru de putere, cu care așa sau altfel Moldova va trebui să interacționeze.

Spre exemplu, India - țara care începe să joace un rol tot mai important în geopolitică, și nu doar în cea regională, - are propria viziune asupra proceselor globale. Pentru completitudinea înțelegerii evenimentelor care au loc în lume, e bine să cunoaștem această viziune.

Propunem atenției cititorilor materialul reputatei publicații indiene The Hindu. Autorul, Sujeev Shakya, crede că BRICS are un potențial de dezvoltare enorm, într-o perspectivă de durată. În opinia sa, aderarea unor noi membri și perspectivele creării unei noi monede va fi o provocare serioasă pentru dominația Occidentului. În plus, pe fundalul strangulării relațiilor cu Europa, multe țări africane și-ar dori să devină parte a organizației.

***

În august, cadrul summit-ului din Africa de Sud, liderii țărilor BRICS s-au înțeles să accepte în organizație șase membri noi. Mulți consideră, că reuniunea nu a adus rezultate productive, dar să o privim din punct de vedere al dezvoltării, nu al rezultatelor unei oarecare întrevederi.


Oportunitatea economică

Unu. Vom menționa din start, că BRICS a apărut în rezultatul unei oportunități economice. Nu sprijină pe nimeni nici militar, nici în domeniul securității, nu participă la asigurarea ordinii și nu trimite trupe de menținere a păcii. Pentru comparație, luăm exemplul NATO: de la 2014 încoace, aliații europeni și Canada au investit suplimentar 350 miliarde de dolari, și cheltuielile pentru apărare au crescut continuu timp de opt ani. În prezent, BRICS are un PIB care constituie 36% din cel mondial, iar populația țărilor-membre va constitui către a.2050 47% din populația globului. De aici importanța posibilităților de lungă durată, pe care le reprezintă acest grup. Aderarea noilor membri va permite BRICS să devină o provocare serioasă pentru G7, din care fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA.

Doi. Din BRICS face parte China și India — în total, o treime din populația lumii. Către a.2030 aceste două economii care cresc rapid vor face parte din trei cele mai mari din lume. Ambele înțeleg, că la scară globală relațiile lor bilaterale s-au schimbat după formarea blocurilor economice de genul UE și ASEAN, care accelerează comerțul și investițiile. În ciuda problemelor politice și diplomatice după confruntarea din regiunea frontalieră Doklam în a.2017, schimbul de mărfuri între India și China crește semnificativ în continuare. Și absența președintelui RPC Xi Jinping la summit-ul G20 din New Delhi, nu va afecta deloc această cooperare economică. Să nu uităm, că economia și businessul întotdeauna prevalează politica.

Căutarea alternativei

Trei. Are loc o anumită polarizare între SUA și alte țări ale lumii, devenită deosebit de evidentă în timpul lui Trump. Mulți nu-s de acord cu poziția SUA față de China: tendința de a introduce tarife și a crea alte bariere în vederea restricționării comerțului și investițiilor RPC. În multe domenii, China obține succese, pe care SUA ar dori să le limiteze - spre exemplu, în infrastructura comunicațiilor și vehiculele electrice. Și pentru că situația se va înrăutăți mereu, multe țări doresc să facă parte din același bloc cu China. Apropo, în BRICS Beijingul nu este actorul care domină: contrabalansarea este asigurată de India democratică, Africa de Sud și Brazilia.

De asemenea, tratarea refugiaților în Europa nu oferă o imagine pozitivă unei lumi din ce în ce mai globalizate. SUA încalcă drepturile Organizației Mondiale a Comerțului și nu poartă răspundere pentru aceasta. Așa că alte țări simt necesitatea să caute mecanisme alternative.

Căutarea alternativei dă speranța unei noi ordini mondiale — așa a fost în cazul Mișcării de nealiniere în contextul soluționării problemelor războiului rece, — de aceea multe țări s-au îndreptat spre BRICS. La recentul summit s-a decis invitarea a șase membri noi. Pe măsura extinderii BRICS, apar noi protocoale comerciale, investiționale și de afaceri, foarte asemănătoare celor pe care le vedem în cadrul diverselor acorduri privind comerțul liber și blocurile economice.

Patru. În tot acest răstimp, dolarul american a fost moneda mondială dominantă. Am fost martorii dispariției cecurilor de călătorie și a persoanelor care călătoreau cu această monedă, echivalentă dolarului. Fără îndoială, viitorul aparține monedei digitale: India și China au obținut progrese mari în acest domeniu, depășind SUA și Europa. Și India, și China tind să-și dezvolte comerțul, investițiile și afacerile în propriile monede, iar prin BRICS acestea pot deveni o alternativă dolarului. Interesele pe termen lung ale Indiei și Chinei coincid, și problemele pe termen scurt nu vor împiedica apropierea lor. Libertatea față de dolarul american este un motiv important pentru interacțiune.

Continentul viitorului

Și continentul African promite o creștere economică în secolul curent. Imixtiunea Franței în treburile Nigeriei și modul în care Europa îi tratează pe imigranți, le creează africanilor o închipuire negativă despre ea. Deoarece Europa vorbește despre posibilități de interacțiune, dar în Gibraltar trecătoarea așa și nu a fost creată - din motive geopolitice și nu numai. Restricțiile de vize îi fac pe africani să călătorească nu în Europa și SUA, da în China, pentru a-i cunoaște mai îndeaproape dezvoltarea. Africa crede în potențialul ei și vorbește în continuare despre libertatea necesară în selectarea partenerilor pentru comerț și investiții. În încercarea de a-și extinde influența asupra continentului, India i-a propus Uniunii africane calitatea de membru deplin al G20.

Cu siguranță, BRICS va fi uitat pînă la următorul summit. Însă fiecare summit produce un fel de sclipire, care asigură material de construcție pentru viitor. Acest grup a fost creat pentru un termen lung, iar potențialul și posibilitățile lui le-a văzut încă în a.2003 Goldman Sachs, care a declarat că “dacă lucrurile vor merge cum trebuie, în mai puțin de 40 de ani economiile țărilor BRICS pot depăși G6, în dolari”.

51
2
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?