X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Pe teritoriul Moldovei moderne se cultiva viță-de-vie și acum 7000 de ani

24 iun. 2023,, 08:30   Societate
3238 0

În anii 80, în localitatea Brînzeni a fost descoperită amprenta unei frunze de struguri.

Fotografii cu aceasta a plasat recent pe pagina sa de socializare Denis Topal, doctor în științe istorice, colaborator al Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

"Amprenta unei frunze de viță de vie pe o bucată de placă arsă, așezarea culturii Brînzeni-VIII Cucuteni-Tripolie, începutul sec IV î.Hr.", a spus Denis Topal.

Aceasta înseamnă că reprezentanții culturii arheologice din Cucuteni-Tripolie, care au trăit pe teritoriul Moldovei moderne, Ucrainei și României în urmă cu 6,5 mii de ani, ar fi putut cultiva struguri.

Potrivit lui Igor Manzura, doctor în istorie, "populația Tripolie cunoștea despre struguri. Se pare că tripillienii cultivau această plantă. Și este destul de logic să presupunem că, desigur, tripillienii se îndeletniceau și cu vinificația".


Mai mult, descoperiri sub formă de resturi de struguri de casă au fost înregistrate nu numai pe teritoriul Moldovei moderne (așezarea Ruseștii Noi I), ci și pe siturile arheologice românești.

"Interesant este că toată lumea știe perfect că vinificația era cunoscută pe teritoriul Peninsulei Balcanice în mileniul 5 î.HR. Sau pe teritoriul Armeniei cam în aceeași perioadă. Sau pe teritoriul Georgiei. Cu toate acestea, vinul acolo era preparat din struguri sălbatici. Prin urmare, cu siguranță nu ne vom înșela dacă vom presupune următoarele: dacă Tripolienii știau despre strugurii de casă, atunci, cu siguranță se ocupau și cu vinificația", a declarat Igor Manzura pentru proiectul 7000.

Cultura Tripolie sau cultura Cucuteni-Tripolie este poate unul dintre cele mai interesante fenomene din istoria antică a Europei.

Este plină de mistere și taine, dintre care multe sunt încă inaccesibile înțelegerii noastre.

În continuare, discursul direct al lui Igor Manzura:

"Unul dintre cele mai misterioase momente din istoria culturii Tripolie este durata sa incredibilă. Cultura Tripolie se dezvoltă de aproximativ 2 mii de ani. Ceea ce este o perioadă extrem de îndelungată, avînd în vedere că, în medie, orice cultură s-a dezvoltat 500-600 de ani. Iar aici 2 mii!

În ceea ce privește durata dezvoltării, cultura Tripolie poate fi comparabilă cu civilizații precum cea egipteană sau chineză, dar depășește civilizațiile grecească și romană. Ceea ce este cel mai uimitor în dezvoltarea acestei culturi sînt schimbările treptate. Adică, pe parcursul a două mii de ani, cultura s-a dezvoltat, s-a schimbat, căpătînd unele caracteristici noi, pierzînd pe cele vechi.

Uneori au existat momente de schimbări bruște. Dar întotdeauna, chiar și odată cu apariția unor caracteristici noi, întotdeauna în acest nou fenomen puteai recunoaște trăsăturile culturii precedente. Un alt mister care nu a găsit încă o explicație corespunzătoare este absența urmelor unui ritual al înmormîntării pe parcursul aproape a întregii dezvoltări a culturii.

Abia la etapele finale apar cimitirele și mormintele și apare un rit de înmormîntare stabil. Inițial acesta a fost extrem de divers. În regiunea Niprului, avea loc arderea trupurilor sau incinerări. Iar pe teritoriul Moldovei există cimitire obișnuite cu un număr mare de morminte sau movile funerare.

Anume cu cultura Tripolie este asociat un astfel de fenomen precum proto-orașele sau super-așezările, în care populația, potrivit experților, număra aproximativ 12-14 mii de oameni, ceea ce în general depășește populația, de exemplu, a Parisului în Evul Mediu timpuriu. Adică erau aglomerări uriașe de populație.

Prin natura sa, cultura Tripolie este o cultură agricolă antică tipică. Se distinge prin așezări destul de mari și bine organizate, cu o planificare clară sau cu cartiere dreptunghiulare. Sau cu un aspect sub formă de ovale, cercuri.

Desigur, nu putem să nu menționăm complexul ceramic. Acesta este unul dintre cele mai importante atuuri ale acestei culturi. Complexul este extrem de divers. Includea diferite forme de vase, diferite tipuri de ornamente (atît sculptate, cât și adîncite și, desigur, pictate).

Și, desigur, există o mulțime de dovezi despre viața spirituală bogată a populației antice din cultura Tripolie, credințe religioase foarte diverse și dezvoltate. Acest lucru este demonstrat în special de figurinele antropomorfe, zoomorfe, care sînt uneori organizate în ansambluri întregi, aparent reprezentînd un fel de scene de cult. Poate că ele au cumva legătură cu venerarea spiritului strămoșilor. Sau, așa cum presupun unii cercetători, pe ele erau reprezentați chiar și unii zei Tripilieni, atît femenini, cît și masculini".

De remarcat faptul că informații bogate despre patrimoniul Tripoli, civilizația Lumii antice, istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri pînă în prezent puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea Istorie.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?