X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Muntele Sfînta Elena s-a dovedit a fi un vulcan-zombie

3 noi. 2016,, 19:00   Externe
4552 1

Гора Святой Елены оказалась зомби-вулканом
Foto: lenta.ru

Vulcanul Saint Helens (muntele Sfînta Elena), situat în statul american Washington, nu are sursă proprie de magmă.


Acest fapt l-au constatat seismologii de la universitatea statului New-York, care consideră că erupţiile sînt provocate de fluxuri de rocă topită, care vin din altă regiune a Munţilor Cascadelor. Atare formaţiuni geologice sînt numite vulcani-zombie. Concluziile savanţilor au fost publicate în revista Nature Communications.

Saint Helens este unul dintre cei mai activi vulcani ai masivului montan Munţii Cascadelor, care se întinde de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord şi face parte din Cercul de foc al Pacificului. Muntele Sfînta Elena se află însă într-o regiune geologică liniştită.

Savanţii au efectuat cartografierea seismică a împrejurimilor Saint Helens. Ei au amplasat cîteva mii de senzori pentru a detecta mișcarea rocilor. Geologii au organizat, de asemenea, un şir de explozii, pentru a urmări mișcarea undelor de șoc în interiorul pămîntului și depista golurile. Ei au descoperit că sub vulcan lipseşte camera de magmă – rezervorul, unde înainte de erupţie se acumulează rocile topite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?