Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Pe Soare a avut loc o erupție puternică

3 mai. 11:30   Externe
1907 0

Oamenii de știință au înregistrat o erupție solară de cel mai puternic nivel X.

Precedentul fenomen de o asemenea intensitate a fost înregistrat pe 22 februarie, atunci a avut loc cea mai puternică erupție din actualul ciclu solar de nivelul X6,3. Cele mai înalte nivele din istoria modernă a observațiilor constituie aproximativ X20, au menționat oamenii de știință, relatează rbc.

Potrivit datelor preliminare, erupția a provocat emisii de materie coronală în spațiu. Direcția lor exactă deocamdată nu este clară. Oamenii de știință au declarat că riscul ca norii de plasmă să se îndrepte spre Pămînt este foarte mare. Ei au remarcat că centrul activ, unde s-a produs explozia, este situat în dreptul planetei.

Erupțiile solare sînt clasificate pe niveluri, de la M1 la X20. M sau X indică clasa intensității, iar numărul indică intensitatea erupției. M1 este o erupție minoră; M5 este moderată; X1-X10 este puternică; iar X20 este extremă.

Erupțiile solare sînt însoțite de ejecții de materie coronală de pe suprafața stelei. În funcție de traiectoria erupției, norul de plasmă poate acoperi Pămîntul sau poate trece pe lîngă el.


Persoanele meteo sensibile în timpul erupțiilor pot avea dureri de cap, manifestări ale bolilor cardiovasculare.

0
0
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?