X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Producătorii autohtoni de căpșune, se plîng pe prețurile mici

8 mai. 13:00   Societate
3515 0

La începutul lunii mai, pe piața locală au apărut căpșunele autohtone recoltate din cîmp deschis la prețul de circa 100 lei/kg.

Acestea sînt recoltate preponderent din raioanele de sud ale țării, unde cultura începe să fructifice cu circa o săptămîna mai devreme decît în zona de centru și nord, transmite Noi.md cu referire la Agrobiznes.

În această săptămînă, însă, prețul unui kilogram de căpșune a ajuns și la 60 de lei/kg, apoi la 20-30 de lei/kg.

Aneta Ganenco, președinta Asociației Pomușoarele Moldovei, a menționat că, prețul este un instrument destul de sensibil și influențat de mai mulți factori. Respectiv, acesta nu poate fi același în fiecare an.

„Prețul de comercializare depinde foarte mult de condițiile climaterice atît din țara noastră, cît și din țările concurente. Totodată, mai este influențat și de condițiile economice de pe piața internă, mă refer aici la prețul carburanților, curentului electric pentru producătorii care cresc căpșune în teren protejat. Pînă la urmă, prețul de comercializare este o cifra care se află între ofertă și cerere, iar în cazul în care producătorii solicită un preț mai mare, dar produsul nu se vinde, atunci acesta, cu siguranță, va merge în scădere.

Mai mult decît atît, în cazul căpșunelor, care sînt un produs perisabil, fermierii stabilesc un preț astfel ca pînă la următoarea culegere să poată deja vinde întreaga cantitate recoltată”.


Tot aici, Aneta Ganenco susține că, odată cu începerea perioadei de recoltare în masă a căpșunelor vom observa o tendință de scădere a prețului de comercializare. Acesta va scădea de la o zi la alta.

„Producătorii de la noi avansează mult în ultimii ani și cultivă soiuri noi de căpșune, diversifică ambalajul și metodele de comercializare. Observăm o tendință direcționată spre modificarea tehnologiilor de cultivare, cînd de pe aceeași suprafață poți obține o cantitate mai mare de producție cu un soi mai productiv și cu calități gustative mai înalte. Chiar dacă prețul este unul din factorii care îi determină pe oameni să cumpere un produs, totuși aspectul vizual, calitățile gustative și aroma la fel influențează decizia finală a consumatorului”.

Dumitru Dodica, directorul companiei de consultanță Anastasia Trading & Services SRL, a comunicat că căpșunele care se vînd pe piață sînt de calitate diferită, respectiv prețul este diferit.

„Nu putem să comparăm căpșunele care au un calibru de 15-20 cm cu cele cu calibru de 30-40. La moment, avem prețuri care încep de la 80 de lei per kg și pînă la 25 de lei. Căpșunele de prima calitate, care au mărimea uniformă se vînd la prețul de 80 de lei cu livrare, iar producătorii care le vînd direct din cîmp – cu 30 de lei. Pe parcursul ultimelor zile, am observat o tendință de scădere a prețului atît la căpșunele de calitate premium, cît și la cele de-a doua calitate, cu aproximativ 30% față de data de 1 mai 2024. Cei care au suprafețe mici de căpșune le vînd și la prețul de 20-30 de lei kg, iar producătorii mai mari încearcă să-și vîndă producția prin intermediul supermarketurilor sau fac livrări direct către consumator și respectiv obțin un preț mai avantajos, mai mult de 50 de lei/kg”.

De menționat că, cheltuielile pe care le fac fermierii sînt diferite, iar prețul la inputuri, în anul curent, s-a majorat cu aproximativ 30% față de anul trecut. Astfel că, producătorii care utilizează inputuri au un cost de producere mai mare. „În acest caz, costul de producere este diferit și prețul de vînzare la fel. Dacă e să vorbim de producerea la nivel industrial, costul de producere pentru un kg de căpșune ajunge la 23-28 de lei, în dependență de tehnologie și de costurile investițiilor în primul an de la plantare. Astfel că, dacă un producător vinde căpșunele la prețul de 30 de lei/kg, atunci nu își poate recupera costul de producere, dacă însă le vinde cu 50-60 de lei/kg – are și un profit”.

Zinaida Plămădeală, reprezentanta cooperativei Berries Group, a specificat că, chiar dacă la începutul perioadei de recoltare în masă a căpșunelor din teren protejat acestea aveau prețul de comercializare de circa 100 de lei per kg, pe parcursul a cîtorva zile doar prețul a ajuns pînă la 30 de lei/kg.

„Producătorii mai mari, care au în vînzare căpșune de calitate înaltă încearcă să mențină prețul măcar la nivelul celui din anul trecut. Una din cauzele prețurilor mici ar fi oferta prea mare, dar și puterea de cumpărare a consumatorilor care este mică la moment. Mai mult ca atît, încă nu avem cantitățile suficiente pentru a exporta pe piețele cu care avem deja o experiență. Din păcate, în țara noastră, costurile de producere sînt înalte și cu volumele mici pe care le avem în tunele/sere, nu putem să concurăm cu țările unde au temperaturi ridicate și resurse naturale gratuite. Oricît de bine nu am gestiona resursele, costurile oricum sînt mari, mult mai mari ca la concurenții actuali (în perioada aprilie-mai). În plus, prețurile sînt influențate și de concurența neloială a producătorilor din Ucraina”.

3
1
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?