Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Focul Haric s-a aprins la Ierusalim

4 mai. 15:08   Societate
3125 0

Lumina Sfîntă s-a aprins la ora 14:19 în Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim, de unde va fi trimisă în ţări din întreaga lume, inclusiv în Moldova.

Patriarhul Theophilos III a ieșit din Sfîntul Mormînt cu două mănunchiuri de lumînări aprinse, fiecare mănunchi avînd 33 de lumînări. Lumina Sfîntă a fost împărțită clerului și credincioșilor adunați în biserica din Ierusalim.

Lumina Sfîntă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întîmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sîmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, cînd deasupra Sfîntului Mormînt se aprinde un foc care se coboară din cer. Sfîntul Mormînt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sînt poliţişti civili, care nu sînt creştini.

De obicei, aceştia sînt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfîntului Mormînt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămîn doar gardienii.

În Republica Moldova Focul Haric va ajunge în jurul orei 20:00.

10
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?