X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Reguli mai stricte pentru camerele de supraveghere în spaţiul public

3 ian. 2018,, 16:11   Societate
3808 0

Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a elaborat un proiect de lege, care interzice utilizarea sistemelor, inclusiv pentru monitorizarea traficului rutier.

Excepţie vor face cazurile în care monitorizarea ascunsă este necesară în anchete şi în activitatea jurnaliştilor. Ei trebuie să demonstreze că altfel nu puteau să obţină date de interes public. Documentul mai stabileşte în ce condiţii camerele pot fi utilizate în spaţiile publice.

"Acest proiect de lege a prevăzut o noţiune nouă. Se propune ca să fie introdusă ca "zona rezonabilă de intimitate", ar cădea aceleaşi spaţii ca băi, vecee, acelaşi spaţiu de muncă unde persoana poate conta în mod rezonabil pe un grad de intimitate. Angajatorul trebuie să justifice sau să argumenteze necesitatea", a spus Sergiu Bozianu, şef adjunct direcţie a CNPDCP.

Cei care instalează camerele video în spaţiul public vor trebui să plaseze şi o plăcuță prin care trecătorii vor fi anunţaţi că acest teritoriu este filmat.

În blocuri, la montarea camerelor va fi nevoie de dispoziția administratorului casei sau de acordul scris al majorității locatarilor.

"Drepturile oamenilor nu trebuie să fie încălcate, controlul total asupra tuturor nu este necesar."

O altă prevedere se referă la supravegherea video în trafic.

Proiectul prevede instalarea camerelor de supraveghere în transportul public. Acest lucru este necesar pentru a contracara incidente care ar putea ameninţa securitatea oamenilor. Camerele video vor fi instalate astfel încît să nu fie încălcate drepturile şoferilor şi taxatorilor.

"De ce să deranjeze, poate, din punct de vedere au dreptate, să vadă cine acolo face infracţiuni."

"Acest lucru este inadmisibil. Există Declarația Universală a Drepturilor Omului, care determină dreptul la confidențialitate a fiecărei persoane."

Camerele video instalate pe străzi şi drumurile naţionale nu încalcă prevederile documentului. Proiectul urmează să fie discutat la Guvern, iar ulterior va ajunge pe masa deputaţilor. Încălcarea dreptului la viaţa privată prin instalarea camerelor video se pedepseşte în prezent cu amendă de pînă la 15 mii de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?