Programul „Prima casă”, avizat pozitiv. Ce prevede

Programul „Prima casă”, avizat pozitiv. Ce prevede

Proiectul Programului de stat „Prima casă” a fost examinat și aprobat astăzi, în prima lectură, de către Comisia economie, buget și finanțe, notează Noi.md.

Proiectul prevede procurarea apartamentelor și caselor de locuit pe teritoriul Republicii Moldova, în special, pentru familiile tinere, membrii cărora nu au depășit vîrsta de 45 de ani, sînt angajați în cîmpul muncii și au venituri oficiale. Vor putea fi achiziționate locuințe care au fost finalizate și date în exploatare pînă la data depunerii cererii. Prețul acestora nu trebuie să depășească un milion de lei, iar rata inițială achitată de beneficiar va fi de 10% din preț. De asemenea, beneficiarii nu trebuie să dețină în proprietate o locuință sau să aibă credite ipotecare nestinse.

Totodată, programul presupune accesul persoanelor fizice la creditele ipotecare, prin garantarea parțială a acestora de către stat. Garanțiile în numele statului vor fi emise de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Creditul va fi acordat de băncile comerciale pe un termen de maxim 25 de ani, în lei moldovenești. Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit. Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii cinci ani de la dobîndire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit.

În aceeași ședință, deputații au avizat completarea art.15 din Legea presei cu un alineat nou care permite desfășurarea comerțului ambulant de ziare și reviste, cu notificarea prealabilă a Primăriei.

Proiectele urmează a fi dezbătute și votate în plenul Parlamentului.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Întrebări - Răspunsuri

Întrebări arzătoare și răspunsuri la ele găsiți la noua noastră rubrică „Întrebări-Răspunsuri”


captcha

Sondaj Toate

load