X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Copiii cu necesități speciale vor fi educați în familii și vor învăța la școli obișnuite

1 noi. 2017,, 14:20   Societate
2214 0

Copiii cu necesități speciale vor fi educați în familii și vor învăța la școli obișnuite. Acest program de acțiuni a fost elaborat de Guvern pentru viitorii cinci ani.

Potrivit statisticii, în prezent, în internate speciale se află peste o mie și jumătate de maturi și aproape cinci sute de copii cu necesități speciale.

„Ne dorim foarte mult ca în viitorii patru-cinci ani acești copii să-și găsească locul în familii, în societate”, - a spus ministrul Sănătății și Muncii, Stela Grigoraș.

Iar pentru copiii care necesită un tratament special în formare există Centre de Educație Incluzivă. Nicoleta are opt ani, fiind diagnosticată cu Sindromul Down. Ea vizitează unul dintre aceste centre la Ialoveni.

Fetița mea se simte foarte bine aici. Pentru mine înseamnă foarte mult zîmbetul ei, eu știu că ea se ocupă aici cu plăcere”.


Centru de Educație Incluzivă de la Ialoveni este vizitat de 26 de copii cu necesități speciale. Cu ei se ocupă psihologii, logopezii și fizioterapeuții.

„Acești copii au nevoie de aceleași lucruri, ca și colegii lor, ei vor crește și vor deveni o parte a societății. Desigur, ei au nevoie de atenție, de o abordare individuală, iar oamenii vor trebui să le accepte așa cum sînt”, a spus psihologul Diana Melega.

„Există diferite categorii de copii, ei au nevoie de o abordare individuală. Unii dintre ei au tulburări neuromotorii, alții învață cu greu”, a declarat coordonatorul Centrului de Educație Incluzivă Valentina Galescu.

În prezent, în școlile din țara noastră învață circa 10 mii de copii cu necesități speciale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?