Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fotografierea Turnului Eiffel noaptea vă poate crea probleme

29 oct. 2017,, 01:06   Externe
10143 0

O prevedere obscură în legislația europeană a drepturilor de autor vă poate transforma în infractori peste noapte.

Și asta fiindcă orice fotografie cu Turnul Eiffel surprins noaptea, în timp ce instalația de iluminare este pornită, are nevoie de aprobare de la societatea care administrează celebrul monument înainte de a fi utilizată. Nu e o glumă, ci o informație care apare inclusiv pe site-ul oficial al Turnului Eiffel. Fotografiile făcute ziua, în schimb, sînt la liber.

Această situație bizară a aparut în urma deciziei unei instanțe judecătorești de la Paris, care în 1992 a decis că instalația de iluminare a Turnului e o operă de artă și toate drepturile de reproducere a imaginii acesteia revin firmei care a pus becurile. Ulterior, acestea au ajuns la SETE, compania care gestioneaza Turnul, iar dacă il fotografiați noaptea, trebuie să cereți acordul acesteia înainte de a publica poza.

În 2001, Uniunea Europeană a emis o directivă prin care imaginea monumentelor arhitecturale aflate în spații publice nu intră sub incidența legii drepturilor de autor. Directiva era însă opțională, asa că mai multe state – printre care și Franța – au decis să nu o adopte. Ceea ce înseamnă că dacă fotografiați turnul noaptea și puneți poza în rețelele sociale, puteți fi dat în judecată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?