Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Cum Venezuela transformă bancnotele de nimic în aur

13 feb. 2019,, 00:00   Externe
2647 0

Cu o economie aflată în cădere liberă, aproximativ 300.000 de locuitori din sudul Venezuelei coboară zilnic în minele improvizate din junglă bogată în minerale, scrie MSN.com, preluînd Reuters.

Lopețile și tarnacoapele acestora îl ajută indirect pe autoritarul președinte Nicolas Maduro să își mențină funcția. Începînd cu 2016, administrația acestuia a cumpărat 17 tone de aur estimat la aproximativ 650 mil. dolari de la minerii de ocazie, arată cele mai recente date ale băncii centrale a Venezuelei.

Plătiți cu bolivari, moneda locală ce aproape că nu are nicio valoare, “minerii” aduc statului aurul care este după folosit pentru plata importurilor atît de necesare de mîncare și produse de igienă. Cantitățile de aur nu reprezintă practic nimic din volumul total tranzacționat pe piețele internaționale, însă chiar și așa SUA se folosește de sancțiuni și alte forme de presiune pentru a opri comerțul cu aur care îl ajută pe Maduro să își mențînă funcția.

Administrația Trump presează Marea Britanie să nu elibereze rezerve de aur în valoare de 1,2 mld. dolari pe care Venezuela le are depozitate în Banca Angliei. De asemenea, oficialii americani au criticat dur o firma de investiții din emiratul Abu-Dhabi care a achiziționat aur venezuelean, avertizînd totodată potențialii cumpărători împotriva unor asemenea practici.

Nicolas Maduro este ajutat și de președintele Turciei Tayyip Erdogan, un alt politician care a avut contre cu administrația Trump. Majoritatea aurului produs de Venezuela este vîndut către rafinării din Turcia, o parte din banii rezultați fiind folosiți pentru plata importurilor bunurilor de consum. Laptele praf și paștele turcești au devenit deja emblematice pentru programul alimentar subvenționat de statul venezuelean. Schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut de 8 ori în ultimul an.


Lupta politică se intensifica însă între timp în Venezuela, recent, mai multe țări occidentale (printre care și Romînia) recunoscîndu-l pe liderul opoziției Juan Guaido (foto 2) că președinte de drept al țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?