X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Țările UE nu au ajuns la un acord privind reforma pieței energiei

20 iun. 2023,, 14:00   Externe
2639 0

Țările Uniunii Europene nu au ajuns la un acord cu privire la reforma pieței de energie electrică a UE.

Acest lucru a fost declarat de Ebba Busch, ministrul energiei din cadrul președinției suedeze a Consiliului UE, în urma reuniunii.

"Nu s-a reușit obținerea unui acord. Acum, ambasadorii [celor 27 de țări ale UE] vor continua să lucreze pentru a apropia pozițiile", a declarat ea.

Una dintre piedicile din cadrul reuniunii a fost o propunere a președinției suedeze de a permite reînnoirea subvențiilor pentru centralele electrice pe cărbune din UE ca măsură temporară pentru a compensa renunțarea la gazele rusești și la energia nucleară.

Miniștrii Energiei din Luxemburg, Belgia, Spania și Ungaria au declarat în dimineața dinaintea reuniunii că majoritatea țărilor UE se opun acestor inițiative, deoarece acestea ar torpila angajamentul UE în materie de climă de a reduce emisiile.


Propunerile de extindere a puterii Comisiei Europene de a reglementa piața comună a energiei electrice și de limitare a puterii țărilor UE de a-și sprijini consumatorii au reprezentat o altă problemă pentru multe țări din comunitate.

În 2022, pe fondul respingerii petrolului și a gazelor rusești și al politicii continue a majorității țărilor UE de eliminare treptată a energiei nucleare, multe țări din UE și-au reactivat din nou centralele electrice pe cărbune drept capacitate de rezervă pentru a compensa vîrfurile de cerere de energie. Pentru reuniunea Consiliului UE din 19 iunie, în cadrul căreia s-a discutat un proiect de reformă a pieței UE a energiei electrice, președinția suedeză a propus legalizarea temporară a capacității statelor de a-și subvenționa energia pe bază de cărbune, pentru a se asigura că nu vor exista pene de curent în timpul tranziției energetice verzi și o volatilitate ridicată a prețurilor în Europa pentru gazele naturale, cel mai ecologic dintre toți combustibilii pe bază de carbon.

Cărbunele este cel mai ieftin și, în același timp, cel mai murdar combustibil cu emisii de carbon, nu numai din punct de vedere al emisiilor de carbon (dioxid de carbon și monoxid de carbon), ci și din punct de vedere al emisiilor de funingine solidă. Ideea suedeză este susținută cel mai activ de tradiționala "țară a cărbunelui" - Polonia, al cărei pachet energetic este format în proporție de 69% din cărbune în 2022.

0
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?