Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Băncile moldovenești cumpără Hrivna ucraineană cu 15 bani și o vînd cu 70 de bani

25 feb. 2022,, 11:33   Externe
10357 0

Băncile din Republica Moldova au început, de joi seara, să cumpere foarte ieftin și să vîndă scump valută ucraineană. Majoritatea entităților bancare din țară au afișat astăzi un curs valutar de 15 bani la cumpărare și 65 - 70 de bani la vînzare pentru Hrivnă. În același timp, o bancă vinde valuta ucranieană cu doar un bănuț. Unii economiști sugerează că acțiunile băncilor sînt „speculații pe fundalul tragediei din Ucraina”.

În timp ce Banca Națională a Moldovei (BNM) a afișat un curs valutar de bază de 59 de bani, cu 3 bani mai mic decît în zilele precedente, băncile din țară au afișat cursuri cu o discrepanță mare între cursul de cumpărare cu cel de vînzare, transmite Noi.md cu referire la replicamedia.md.

Economistul Adrian Lupușor a cerut, în acest sens, Băncii Naționale să stabilească cerințe suplimentare pentru reglementarea de stabilire a cursurilor valutare.

„Din pacate, observ ca speculațiile unor bănci și unități de schimb valutar continua și azi, pe fundalul tragediei din Ucraina. Fac apel către Banca Națională a Moldovei, să facă uz de prevederile legii privind reglementarea valutară care îi permite, în anumite situații, să stabilească cerințe suplimentare la modul de stabilire a cursurilor comerciale (art. 43, al.17), dar și să aplice avertismente și sancțiuni destul de dure. Eu totuși nu pot înțelege care sînt reperele morale ale celor care își permit să facă bani pe seama unor asemenea tragedii”, scrie expertul pe pagina sa de Facebook.


Într-un comentariu pentru Replica Media, Stas Madan, economist superior la Centrul Expert-Grup, a declarat că dacă judecăm strict din perspectiva cererii și ofertei de Hrivne, se conturează o discrepanță mare dintre cursul de cumpărare și vînzare, dar la viteza cu care au ajustat băncile cursul valutar chiar din prima zi a afluxului de persoane din Ucraina arată semne destul de evidente a factorului speculativ”.

Expertul economic a subliniat că băncile ar trebui să dea dovadă de mai multă responsabilitate, inclusiv socială, în această situație, iar dacă nu o fac, ar trebui BNM să facă controale și intervenții mai dure.

Vom reveni mai tîrziu cu o reacție din partea BNM.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?