Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Italia, cuprinsă de o nouă criză economică

31 ian. 2019,, 19:30   Externe
3468 0

Italia a intrat din nou în recesiune, la doar patru ani după ultima prin care a trecut, potrivit datelor oficiale făcute publice joi.

Noile informaţii reînnoiesc îngrijorările privind economia Peninsulei. Agenţia italiană de statistică a informat că economia ţării, a treia cea mai mare din zona euro, a scăzut cu o rată trimestrială de 0,2 la sută în al patrulea trimestru. După o scădere de 0,1 la sută a Produsului Intern Brut (PIB), în perioada anterioară de trei luni, Italia se află în recesiune tehnică.

Aceasta presupune două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior. Recesiunea Italiei reprezintă unul dintre motivele pentru care toată zona euro a încetinit în 2018. Agenţia de statistică Eurostat a relevat, joi, că economia zonei euro a crescut cu doar 0,2 la sută în ultimul trimestru, la fel ca în trimestrul precedent.

Drept rezultat, economia zonei euro a crescut cu 1,8 la sută pe tot anul 2018. Procentul este mai mic decît fusese preconizat acum un an, cînd era de aşteptat ca economia zonei să încetinească uşor faţă de procentul puternic de 2,3 la sută din 2017. Economia Italiei a devenit sursă majoră de îngrijorare de-a lungul ultimelor luni, parţial din cauza conflictului dintre noul guvern populist al Peninsulei şi Comisia Europeană, pe tema bugetului italian.

Guvernul vrea să intensifice cheltuielile pentru a pune în mişcare economia Italiei, prin asigurarea mai multor plăţi ale contribuţiilor sociale şi prin reformarea sistemului de pensii.


Înainte de confirmarea recesiunii, premierul italian Giuseppe Conte, a declarat, miercuri, că deşi scăderea ar putea continua în primele luni ale anului 2019, „există elemente care ne pot face să sperăm la o revenire în a doua jumătate (n.r. a anului).”

Comisia Europeană, îngrijorată de o eventuală reizbucnire a unei crize a datoriilor, a insistat ca Guvernul italian să-şi ţină în frîu planurile privind cheltuielile, pentru că există posibilitatea să crească nivelurile deja mari ale datoriilor ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?