Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4037

Comisia Europeană a renunțat la ideea plafonării prețurilor la gazul rusesc

13 sep. 2022,, 13:36   Externe
2291 0

Comisia Europeană, organul executiv al UE, a renunțat la ideea stabilirii unui plafon la prețurile gazelor rusești, dar insistă să impună o taxă pe profiturile „excesive” ale companiilor energetice, reiese dintr-un proiect de regulament CE, la care a abut aces ziarul The Guardian.

Potrivit documentelor, UE va impune o taxă pe profiturile excedentare pentru companiile energetice care operează pe combustibili fosili (impunînd acestora o așa-numită „contribuție de solidaritate”), și va limita, de asemenea, veniturile producătorilor de energie electrică care folosesc surse regenerabile de energie.

Veniturile acestora din urmă au crescut brusc din cauza creșterii prețurilor la energie electrică cauzată de creșterea prețurilor la gaze. Guvernul european intenționează să folosească fondurile primite pentru a sprijini gospodăriile și întreprinderile cele mai vulnerabile. Se așteaptă ca șefa CE, Ursula von der Leyen, să dezvăluie planul Europei de combatere a creșterii prețurilor la electricitate în timpul unui discurs din 14 septembrie.

Conținutul versiunii finale a rezoluției s-ar putea încă modifica, dar proiectul acesteia indică faptul că Comisia Europeană nu a primit suficient sprijin din partea statelor membre UE pentru a introduce un plafon pentru prețurile gazelor din Rusia, spun jurnaliștii. În același timp, CE însăși a favorizat această opțiune de combatere a crizei energetice. Astfel de mari cumpărători de gaze din Rusia, precum Ungaria, Slovacia și Austria s-au declarat împotriva acestei măsuri. Guvernele lor și-au exprimat teama că, dacă sînt impuse plafoane de preț, Kremlinul va întrerupe complet aprovizionarea cu gaze, împingînd economiile lor în recesiune. Președintele rus Vladimir Putin a avertizat anterior despre o astfel de „lovitură de răzbunare”.

În același timp, aproximativ o duzină de țări, printre care Franța și Polonia, s-au exprimat în favoarea stabilirii unui plafon de preț pentru toate gazele importate, considerînd că o astfel de mișcare este cea mai bună modalitate de a reduce creșterea prețurilor la energie electrică. Țările de Jos și Danemarca, la rîndul lor, se tem de orice plafon de preț, iar Germania se teme că această măsură va stîrni controverse în UE. În același timp, o taxă pe profiturile excedentare pentru companiile de petrol și gaze și un plafon la veniturile unor producători de energie electrică sînt susținute de majoritatea țărilor din bloc, relatează The Guardian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?