Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ce se întîmplă cu migranții de la frontiera UE cu Belarus

22 noi. 2021,, 09:30   Externe
3549 0

În ultimele săptămîni, mii de migranți au încercat să treacă frontiera cu UE prin granițele sale de Est cu Belarus. Criza i-a determinat pe polițiștii de frontieră din Polonia și Lituania să-i forțeze pe migranți să se întoarcă înapoi în Belarus, fără a le evalua cererile de azil, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

La sfîrșitul lunii octombrie, Dunja Mijatović, comisarul pentru drepturile omului pentru Consiliul Europei, a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să se opună încercărilor de a permite „practica ilegală” a respingerii solicitărilor de azil ale migranților de la frontiera UE cu Belarus. Însă, în ciuda acestui apel, solicitările respinse s-au înmulțit.

În octombrie, parlamentul polonez a adoptat un amendament care permite polițiștilor de frontieră să expulzeze imediat migranții care trec ilegal granița. Potrivit noului amendament, un cetăţean străin arestat la frontiera UE imediat după ce a trecut ilegal va fi obligat să părăsească teritoriul polonez şi i se va interzice temporar intrarea în Polonia şi în spaţiul Schengen pentru o perioadă de „şase luni pînă la trei ani”. Totodată, cererile de azil vor rămîne „fără examinare”. Numai în ultima săptămînă, poliția de frontieră din Polonia a respins 314 migranți care voiau să intre în UE.

O lege similară a fost adoptată în august și în Lituania. De atunci, peste 7.000 de migranți au fost opriți să intre în Lituania și întorși înapoi în Belarus.

Cît de ilegale sînt respingerile solicitărilor de azil

Convenția Europeană a Drepturilor Omului stabilește garanții legale conform cărora oricine solicită protecție trebuie să aibă acces la procesul de azil, chiar dacă a trecut ilegal o frontieră.

Întrebat despre acțiunile recente ale Lituaniei și Poloniei, un purtător de cuvînt al UE a spus că „este de competența autorităților lituaniene și poloneze să conducă procedurile de azil și returnare în conformitate cu legislația UE”. De asemenea, aceasta a mai spus că procesul trebuie să includă „respectarea drepturilor fundamentale, asigurarea accesului efectiv la procedura de azil și respectarea principiului de a nu returna”.

Non-refoulement (principiul de a nu returna) este un este un principiu fundamental al dreptului internațional, care interzice unei țări care primește solicitări de azil să respingă aceste cereri și să îi întoarcă pe solicitanți în țara unde ar fi în pericol să fie persecutați din motive de „rasă, religie, naționalitate, apartenență la un anumit grup social sau politic”. Astfel, principiul interzice țărilor să îi expună pe solicitanții de azil unor tratamente inumane sau degradante.

Chiar dacă migranții care încearcă să intre zilele acestea în Polonia și Lituania provin în mare parte din Orientul Mijlociu și nu fug neapărat de regimul din Belarus, organizația Human Rights Watch a transmis că este foarte clar faptul că țara condusă de Aleksandr Lukaşenko nu este un loc sigur pentru ei. „UE închide intenționat ochii la ceea ce se întîmplă acolo la granița de est”, spune Bill Frelick, directorul diviziei pentru refugiați și migranți la Human Rights Watch.

Polonia și Lituania nu ascund faptul că întorc înapoi în Belarus oamenii care au traversat ilegal frontiera. Într-o vizită recentă la graniță, oficialii din Lituania au declarat că au dreptul să-i întoarcă pe migranți în Belarus. „Noi le spunem că nu pot trece granița în mod ilegal și îi rugăm să se întoarcă în Belarus", a declarat un polițist de frontieră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?