Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4040

Criză de șoferi de autobuze și troleibuze în capitală

11 sep. 2022,, 13:31   Capitala
2664 0

Avem troleibuze și autobuze noi în capitală, dar nu are cine le conduce. Primăria se plînge că e o criză acută de șoferi. Munca, care începe la 5 dimineața, e grea, iar salariul e mult prea mic. Așa că oamenii pleacă în căutarea de oferte mai tentante. Mai mult, nu e înghesuială nici la taxatori. Șeful de la Direcția Transport susține că, în acest moment, ar fi nevoie de cel puțin 180 de oameni.

La stația terminus, de la capătul străzii Alba-Iulia, i-am surprins pe șoferii de troleibuz mîncînd, în grabă. Avînd o pauză scurtă, aceștia ne-au spus că se alimentează pe apucate, ca să reușească o nouă tură la timp. Și recunosc cu tristețe că majoritatea șoferilor de troleibuz sînt în vîrstă. În ultima perioadă, mulți dintre colegii lor au plecat, iar alții noi nu se prea înghesuie să le ia locul. Mai ales că nu e o muncă ușoară, ai nevoie de răbdare, dar și de dibăcie pentru a rezista în traficul infernal din Capitală, spun cei experimentați, scrie Noi.md cu referire la tv8.md.

În acest an, problema lipsei șoferilor și a taxatorilor s-a acutizat, mai ales după ce au fost cumpărate vehicule noi, iar angajați noi așa și nu au venit. Pentru că nu are cine să le conducă, vehiculele se prăfuiesc în parcurile de transport. Un alt motiv care nu atrage tinerii specialiști în domeniu sînt salariile mult prea mici, spun șoferii.

Și dacă conducătorii de transport public sînt izolați cu un perete de sticlă, atunci, taxatorii trebuie să se înghesuie printre mulțime.

Potrivit lui Vitalie Mihalache, șeful de la Direcția Transport , ar mai fi nevoie de încă cel puțin 80 de șoferi și aproximativ 100 de taxatori.


În luna mai anul curent, Primăria a decis să majoreze salariile tuturor angajaților de la Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze cu 17 la sută. Atunci, responsabilii anunțau că un șofer de troleibuz ridică lunar un salariu de aproximativ 13 mii de lei, pe cînd un taxator ajunge la circa 10 mii de lei. Pentru doritori, Centrul de Formare profesională al Regiei Transport Electric oferă studii gratuite, cu o durată de 5 luni de zile. Doar că persoanele trebuie să aibă vîrsta de cel puțin 21 de ani. Asta în timp ce, pentru a conduce un autobuz, persoana trebuie să posede permis de conducere de categoriile D și E, experiență de cel puțin 3 ani, dar și certificate de competență profesională. Pentru funcția de taxator este admis oricine care a atins vîrsta de 18 ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?