Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Milioane de oameni sînt în pericol. Pămîntul de sub New York City se scufundă într-un ritm rapid - studiu

11 ian. 02:00   Ştiinţă şi IT
2691 0

Pămîntul de pe coasta de est a SUA continuă să se scufunde cu cîțiva milimetri pe an. Acest lucru pune în pericol de prăbușire mii de case.


Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Virginia și de la Pacific Coastal and Marine Science Centre, publicat în PNAS Nexus, a constatat că 74.000 de kilometri pătrați de teren de pe coasta Atlanticului se scufundă cu pînă la 2 milimetri anual. Acest lucru ar putea avea un impact asupra a pînă la 14 milioane de persoane și 6 milioane de case. Alți peste 3.700 de kilometri pătrați de-a lungul coastei atlantice se scufundă cu mai mult de 5 milimetri pe an. Prăbușirea este aici chiar mai rapidă decît creșterea nivelului mării din cauza încălzirii, care este acum de 4 milimetri pe an.

În cazul în care pămîntul se va prăbuși uniform, înălțimea barajelor va trebui majorată pentru a compensa acest lucru. Cu toate acestea, acest lucru va agrava tasarea. De aceea, cercetătorii avertizează că digurile și alte infrastructuri critice de-a lungul coastei atlantice sînt în pericol.


"Digurile sînt grele, iar atunci cînd sînt amplasate pe un teren care se află deja în scufundare, acest lucru poate accelera scufundarea. Aceasta poate afecta în mod cert integritatea sistemului de protecție și poate cauza defecțiuni care ar putea fi catastrofale", a declarat cercetătorul Natalie Snyder, specializată în studierea rezistenței litoralului, într-un comentariu pentru Ars Technica.


Cercetătorii au analizat 10 baraje de-a lungul coastei atlantice și au constatat că toate au suferit o cedare de cel puțin 1 milimetru pe an. Astfel, aproximativ 27.000 de clădiri și proprietăți în valoare de 12 miliarde de dolari riscă să se scufunde sau să fie distruse, punînd în pericol 46.000 de persoane. Amenințarea reprezentată de toate cele 116 diguri de pe Coasta de Est vulnerabile la scufundare ar putea fi de două-trei ori mai mare, avertizează experții.



Studiul a constatat, de asemenea, că așezarea pămîntului se produce în mod inegal din cauza variației geologiei și topografiei, precum și a ratelor diferite de extracție a apelor subterane în regiunile de coastă. Problema este deosebit de acută pentru cîteva comunități, cum ar fi Virginia Beach, unde 451.000 de persoane și 177.000 de proprietăți sînt expuse riscului. În Baltimore, Maryland, sînt în pericol 826.000 de persoane și 335.000 de proprietăți. Iar în New York - 5 milioane de persoane și 1,8 milioane de case.

5
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?