Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum ne ajută băuturile fierbinți pe timp de caniculă

23 aug. 2023,, 03:00   Ştiinţă şi IT
49193 0

Băuturile fierbinți, precum ceaiul și cafeaua, sînt foarte de populare în țările cu climă caldă, precum India, Japonia și Arabia Saudită.

Un grup de cercetători a analizat acest fenomen și a descoperit mecanismul prin care băuturile fierbinți ne ajută să ne răcorim, transmite gismeteo.ro

Potrivit lui Peter McNaughton, profesor de farmacologie la King’s College London, care studiază termoreglarea, băuturile fierbinți pot într-adevăr să vă răcorească. „Acest lucru pare complet ilogic”, a spus McNaughton pentru Live Science. „Cu toate acestea, băuturile fierbinți într-adevăr scad temperatura atunci cînd umiditatea aerului este scăzută.” Dacă băutura este mai caldă decît corpul, inițial „pare că vă este mai cald”, a spus McNaughton. Dar oamenii, ca toate animalele cu sînge cald, se adaptează pentru a menține o temperatură internă constantă. McNaughton a explicat că băuturile fierbinți activează un receptor în nervii noștri, numit TRPV1, care informează corpul că trebuie să se răcorească.

În cele din urmă, începe procesul de transpirație. Aerul din mediul înconjurător îl face să se evapore, luînd cu el excesul de căldură din corp.

În condiții de umiditate ridicată, transpirația nu poate realiza eficient funcția de răcire, deoarece aerul înconjurător este suprasaturat cu apă și pielea nu mai poate absorbi lichidul.


De aceea, în condiții de umiditate ridicată, corpul uman are mai multe dificultăți în a suporta temperaturile ridicate.

0
1
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?