Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Acidificarea antropică a pădurilor face ca acestea să nu răcească, ci să încălzească planeta

28 sep. 2019,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2299 0

Emisiile de gaze cu efect de seră încălzesc Pămîntul, în timp ce particulele mici de aerosoli din atmosferă - monoterpene - acționează ca un mecanism de răcire.

Un nou studiu realizat de Universitatea Lund din Suedia și publicat în Nature arată că cele mai mici monoterpene cresc din contul particulelor atmosferice de aerosoli de dimensiuni normale și mari, dar numai cele din urmă au un efect răcoritor.


Aerul este plin de particule mici - aerosoli. Unele dintre ele sînt produse în mod natural, în timp ce altele sînt cauzate de arderea combustibilului de către umanitate. Unele dintre ele sînt dăunătoare pentru sănătatea noastră, în timp ce altele reflectă lumina soarelui.


Una dintre sursele naturale importante de aerosoli sînt terpenele din pădurile de conifere. De exemplu, regiunea pădurilor de conifere boreale - taiga, care se extinde ca o panglică în întreaga lume, constituie 14% din acoperămîntul de vegetație a lumii și, astfel, este cel mai mare ecosistem de pămînt conectat din lume.


Cu toate acestea, un nou studiu arată că acest „efect de pădure de conifere” a scăzut din cauza industrializării. Emisiile de amoniac în agricultură și dioxidul de sulf din combustibilii fosili au schimbat regulile jocului: acum terpenele, ca și alte molecule organice, se împart în multe alte particule mai mici de aerosoli. Deoarece diametrul aerosolilor foarte mici este mai mic decît lungimea de undă a luminii, particulele nu pot reflecta lumina. Deși dioxidul de sulf și amoniacul sînt gaze, acestea generează particule noi ca urmare a reacțiilor chimice din atmosferă.



Un grup internațional de cercetare a dezvoltat un model care dezvăluie pentru prima dată procesul formării de noi particule în acești aerosoli.
Acest studiu poate ajuta la reducerea incertitudinii influenței particulelor de aerosoli asupra norilor și a climei. Începînd cu anii 80, în Europa și Statele Unite au avut deja loc reduceri semnificative ale emisiilor de dioxid de sulf, dar și în China s-au observat pași în direcția corectă. Însă acum, problema principală este acidifierea din lacuri, păduri, precum și poluarea aerului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?