Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Coreea de Nord renunță la Jocurile Olimpice de la Tokyo

6 apr. 2021,, 07:45   Sport
2346 0

Coreea de Nord a anunțat că nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauza îngrijorărilor legate de coronavirus, sperînd că sud-coreeanele Jocuri ar putea servi drept catalizator pentru relansarea negocierilor de pace.

Într-o declarație de luni, un site web condus de ministerul sporturilor din Coreea de Nord a declarat că Comitetul Olimpic al țării a decis să nu participe la Jocurile din acest an „pentru a proteja jucătorii de criza mondială de sănătate publică cauzată de COVID-19”.

Decizia este prima dată cînd Coreea de Nord a ratat Jocurile Olimpice de vară de cînd a boicotat Seoul în 1988, în timpul Războiului Rece.

Președintele sud-coreean Moon Jae-in spera că cele două țări, încă din punct de vedere tehnic în război, după ce conflictul lor din 1950-53 s-a încheiat într-un armistițiu, nu un tratat de pace, ar putea lansa o echipă combinată la Tokyo și va reconstrui impulsul pentru relații îmbunătățite.

Retragerea nordului de la Tokyo este, de asemenea, un obstacol pentru planuri, convenite la un summit din 2018 între Moon și liderul nord-coreean Kim Jong Un, de a urmări o cerere comună coreeană de a găzdui Jocurile din 2032.


Ministerul Unificării din Coreea de Sud, responsabil cu afacerile inter-coreene, a declarat marți că Seul spera ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să fie o șansă de a „încuraja pacea și reconcilierea între cele două Corei”.

„Regretăm că nu s-a putut întîmpla”, a adăugat aceasta într-un comunicat.

Cînd Coreea de Sud a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang în 2018, Coreea de Nord a trimis 22 de sportivi împreună cu oficiali guvernamentali, artiști de spectacol, jurnaliști și un grup de aplauze compus din 230 de membri.

La Jocurile de iarnă, sportivii nord-coreeni și sud-coreeni au mărșăluit sub o hartă albastră simbolizînd o peninsulă coreeană unificată, iar cele două țări au participat la prima lor echipă olimpică combinată de hochei pe gheață feminin, care a atras sprijinul pasionat al mulțimilor în ciuda pierderii tuturor celor cinci jocuri cu scor combinat de 28-2.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?