X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Perspectivele olimpice ale taekwondo-ului moldovenesc

14 sep. 2021,, 10:14   Sport
2638 0

Federația de Taekwondo WT din R. Moldova spune că în țara noastră este necesar să fie dezvoltat acest sport în special în raioanele republicii și în școlile sportive.

Igor Iuzefovici, președintele forului național de profil, spune că taekwondo-ul în Moldova are un viitor promițător, cu perspective olimpice îmbucurătoare.

„Potrivit datelor statistice calculate pe plan mondial, un campion olimpic se naște la un milion de persoane care practică un anumit sport. Cred că în perspectivă vom avea luptători de taekwondo capabili să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. La fete de rezultate promițătoare au parte tinerele sportive Bianca Rusu, Iulia Nazarova, ambele premiante cu bronz la Campionatele European de taekwondo pentru juniori și tineret. În ceea ce privește pregătirea de cadre care să poată preda în școlile naționale de taekwondo, vreau să atrag atenția asupra următorului fapt: în acest an, la toamnă, vom avea primii absolvenți ai Academiei Internaționale de Taekwondo (AIT) cu sediul la Chișinău, instituție pe care am organizat-o împreună cu Loretta Handrabura, directoarea Centrului de formare continuă din cadrul AIT. Acești specialiști urmează să activeze în orașele și satele Moldovei. De asemenea, acordăm o atenție deosebită elaborării de materiale didactice destinate profesorilor de Educație fizică, mai ales celor din școli”, a declarat conducătorul Federației naționale de taekwondo.

La rîndul său, Iulia Nazarova, medaliată cu bronz la Campionatul European de Taekwondo Open WTE Under-21, a menționat că „locul 3 este un rezultat bun, deși am țintit distincția de aur la această competiție de anvergură. Întrecerile s-au desfășurat într-o atmosferă deosebită de coeziune, cu o reprezentare foarte largă, în pofida piedicilor ridicate de pandemie. Dacă e să vorbesc despre viitorul meu sportiv, visez să acced la Jocurile Olimpice, să cuceresc o medalie pentru Moldova. Pentru a reuși la un asemenea nivel, sportivul trebuie să fie sîrguincios și extrem de muncitor, calități care este necesar să fie cultivate cu grijă. Am început să practic taekwondo de la 7 ani, sala de sport devenind pentru mine o a doua casă, iar antrenorul – ca un al doilea tată.”

De menționat că dezvoltarea taekwondo-ului autohton a impulsiona un salt calitativ pe termen mediu și lung, în vederea propășirii sportului de masă, dar și a celui de performanță.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?