X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Cîștigătorii Campionatului European de box și antrenorii lor, întîmpinați solemn pe aeroportul din Chișinău

30 apr. 18:53   Sport
4246 0

Aseară, echipa națională de box a Republicii Moldova s-a întors cu trei medalii de la Campionatele Europene. Noi.md i-a întîmpinat pe sportivi cu flori și felicitări la Aeroportul Chișinău.

Pugiliștii și antrenorii lor și-au împărtășit emoțiile de după competiție, au vorbit despre dificultățile care au însoțit echipa națională la campionat, dar și despre planurile lor de viitor.

Daria Cozorez a intrat în istoria boxului moldovenesc devenind campioană europeană. Sportiva a cucerit prima medalie de aur de acest nivel din istoria echipei naționale feminine a Moldovei. Daria a recunoscut că a fost fericită că a învins-o pe adversara din Rusia, deși această victorie nu a fost ușoară: „Cînd am aflat că voi boxa cu rusoaica, m-am bucurat foarte mult. Mi-am dorit să cîștig. La finalul meciului a fost o ședință lungă a juriului campionatului, nu mă așteptam să cîștig, pentru că nu aveam bine puse la punct toate aspectele. Planuri în continuare - Campionatul Mondial în septembrie, dar încă nu se știe unde va avea loc și urmăresc și eu să ajung pe primul loc”.

Întrebată dacă o vom vedea pe Daria la Jocurile Olimpice din 2024, fata a spus că se va pregăti pentru următoarea ediție: „Nu, nu vom merge la aceasta, dar cu siguranță vom merge la următoarea. Vrem să fim mai bine pregătite, pentru că adversarele sînt foarte serioase”. Sportiva a mai spus pe ce va cheltui banii cîștigați: „Eu și soțul meu vrem să ne cumpărăm o casă sau un apartament”.


„Primul nostru start serios cu Daria va fi acum în toamnă”, a declarat antrenorul lui Cozorez, Anatoli Ahmadiev, antrenor emerit al Moldovei. Cel mai probabil, ea se va pregăti pentru următoarea Olimpiadă, mai trebuie să parcurgem un anumit ciclu cu ea. Dar această victorie a fost foarte scumpă și valoroasă, a arătat că putem ajunge la aceste înălțimi”.

Alexandru Paraschiv a devenit vicecampion al Campionatului European de box la categoria pînă la 63,5 kg. La ultimul campionat el a ocupat locul trei. Sportivul nu a putut boxa în finală din cauza accidentării pe care a suferit-o - o incizie la frunte din cauza unei lovituri în cap aplicată de adversarul său din Azerbaidjan în lupta din semifinale. Pugilistul a povestit cum se simte acum: „Nu-mi va lua mult timp să mă recuperez, mă simt foarte bine. Am fost primit frumos acasă, ca întotdeauna este plăcut. Am adus un rezultat bun, de care sîntem foarte mulțumiți, dar mai avem un turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice, în Thailanda. Vom lupta pentru succes”.

Antrenorul pugilistului și tatăl său, antrenorul emerit al Republicii Moldova, Iurie Paraschiv, ne-a liniștit - medicii au un pronostic pozitiv pentru Sașa. „După cum ne-a liniștit medicul, în 10 zile ne vom recupera, vom scoate suturile și vom începe antrenamentele ... Trebuie să mergem la Hong Kong pentru turneul de calificare. Acolo vom încerca să cîștigăm o cotă pentru Jocurile Olimpice.

Vasile Cebotari a devenit medaliat cu bronz la Campionatul European la categoria de greutate de pînă la 71 kg. El și-a dedicat medalia principalului eveniment din viața sa - nașterea fiului. „Aș vrea să reușesc mai bine. Planurile ulterioare sînt un turneu de licență, selecția pentru Jocurile Olimpice.

Am încredere deplină în mine. Acum îmi voi lua cîteva zile libere, s-a născut fiul meu. Îmi voi vedea familia, mă voi întoarce la antrenamente - și după medalia de bronz voi cîștiga aurul, promit. Dedic această medalie familiei mele", a recunoscut Vasile Cebotari.

„Vasea este un boxer tînăr, născut în 2002. Sîntem la început de cale, așa că la următorul campionat vom lupta doar pentru medaliile de aur", și-a susținut elevul Antrenorul emerit al Republicii Moldova Maxim Certîkovțev.

Secretarul general al Federației Moldovenești de Box și arbitru internațional Anatoli Kaigorodov a povestit detaliile Campionatului: „Campionatul European a fost un succes pentru echipa noastră națională. Ultimul succes de acest gen l-am avut în 2002, la Campionatul European de la Perm, unde am obținut o medalie de argint și 2 de bronz.Aș dori să subliniez că și alți membri ai echipei au avut performanțe de succes. În sferturile de finală am avut 9 boxeri - 8 băieți și o fată și toți au ocupat locul 5, oprindu-se la un pas de a cîștiga medalii. În clasamentul neoficial pe echipe, echipa națională a Moldovei a ocupat locul 6 din 34 de țări participante la campionat. Federația Internațională de Box (IBA) a stabilit bonusuri pentru boxeri: locul I - 15000 $, locul II - 10000 $, locul III - 5000 $, locul V - 1000 $.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, Serghei Gurin, a comentat și el pentru Noi.md: „Este clar că rezultatele sînt foarte bune. Pentru prima dată în boxul feminin avem o medalie de aur și este clar că trei medalii într-un sport olimpic înainte de turneul de calificare este un lucru foarte îmbucurător pentru noi”

Sportivii au în față un test important - turneul preolimpic, care va avea loc între 23 mai și 3 iunie la Bangkok, în Thailanda. Acesta va decide soarta viitoare a Moldovei - dacă sportivii vor reprezenta țara noastră la viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris.

2
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?