X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Va exista un nou val de coronavirus?

16 oct. 2020,, 07:30   Societate
6252 0

În perioada de toamnă a fost și va exista întotdeauna o creștere a numărului de îmbolnăviri cu infecții virale respiratorii acute, la care se referă și covid.

Despre acest lucru a declarat fostul medic sanitar șef al Moscovei, directorul adjunct pentru științe al Institutului de cercetare a vaccinurilor și serurilor ”Mecinikov”, membru corespondent al RAN, doctor în științe medicale, profesor universitar, medic emerit al Federației Ruse, Nikolai Filatov, într-un interviu acordat publicației ”Business Online”.

Comentînd discuțiile despre cel de-al doilea val de coronavirus, el a menționat că toate infecțiile au un caracter sezonier.

"În timpul verii, acestea sînt în principal infecții bacteriene intestinale, toamna și iarna, oamenii se confruntă cu infecțiile de natură virală în ce mai mare parte. Septembrie-octombrie este întotdeauna perioada formării de colective. În timpul verii, oamenii pleacă în concedii - în stațiuni, la sate, în munți și așa mai departe, iar în septembrie-octombrie, toți se adună la locul de muncă, în instituțiile de învățămînt școlar și preșcolar și încep să facă schimb de viruși aduși din diferite locuri. Dacă într-un colectiv susceptibilitatea va fi suficient de mare pentru un anumit agent patogen, atunci acolo va apărea un focar mic, oamenii se vor îmbolnăvi. Dacă aceasta, să zicem, va fi adenovirus, atunci cineva va avea conjunctivită, cineva - tuse, cineva - muci și așa mai departe", a subliniat medical-epidimolog.

El a menționat că fiecare virus, nimerind într-un mediu nou, se comportă diferit. Dacă acest mediu va fi favorabil pentru el, atunci va cîștiga virulență, adică agresivitate.


”Dar la no ice se întîmplă? În perioada, de exemplu, 26 aprilie-5 octombrie, letalitatea a fost undeva de 0,92 și a crescut constant. În perioada 24-27 septembrie inclusiv ea a crescut pînă la 1,77, dar pe 5 octombrie a fost de 1,75, adică a scăzut. Această cifră, 1,75, sugerează că virusul și-a pierdut virulența. Dar în rîndul populației au devenit mai multe surse care dau virus. Nu una sau două care au venit de peste hotare, acum sînt mii de oameni care au acest virus. Și ce se întîmplă atît de rău? Dar nu, noi discutăm din nou despre introducerea unor măsuri care ar trebui să distrugă economia, să streseze oamenii. Aceasta nu este epidemiologie", a subliniat Nicolai Filatov.

Potrivit lui, acum se formează o tulpină epidemică.

"Toți agenții patogeni, și gripali, paragripali, și adenovirușii, și oricare alții, astăzi circulă și își aleg liderul, dacă doriți. Aceasta este selecția biologică a celui mai agresiv virus care va duce la epidemie. Acesta ar putea fi gripa, dar nu coronavirusul. Dar faptul că a început să scadă rata celor decedați de la cei bolnavi, de la așa ceva nu poți pleca nicăieri, acest lucru arată cît de agresiv este mediul. Populația noastră timp de trei luni nu s-a schimbat deloc: proporția bătrînilor nu a crescut în acest timp, nu a crescut proporția diabeticilor, a obezilor, adică a celor care au riscul mai mare de a muri de această infecție. Iată întreaga imagine", a menționat savantul, fostul medic sanitar șef al Moscovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?