X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Un fost președinte a Consiliului Superior al Magistraturii la o nouă confruntare cu ANI

13 feb. 11:53   Societate
2715 0

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depus recurs la decizia Curții de Apel Chișinău care a anulat actul de constatare în privința ex-președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu. Cererea urmează să fie examinată miercuri, 14 februarie, de instanța supremă.

În aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese în cauza ex-președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, împotriva ANI. Totodată, Autoritatea a fost obligată să-i achite reclamantului cheltuielile de asistență juridică, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.

În mai 2022, ANI a constatat că judecătorul Victor Micu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în cadrul ședinței din 29 noiembrie 2021, atunci cînd a votat împreună cu ceilalți membri pentru a-și atribui gradul întîi de calificare. De altă parte, în referința prezentată în instanță, Micu a declarat că „votul acordat de reclamant s-a referit la ceilalţi judecători şi nu în privinţa sa, nefiind încălcat regimul juridic al conflictelor de interese” și a cerut declararea nulității actului.

Mai exact, s-a decis prin votul membrilor CSM ca subiectul privind acordarea gradului de calificare tuturor persoanelor incluse în agendă să fie votată la pachet, avînd în vedere agenda încărcată şi timpul limitat al ministrului Justiţiei. Mai mult, magistratul a făcut referință la dovezi audio/video, din timpul şedinţei plenului și a declarat că „votarea s-a efectuat în acelaşi timp pentru toţi judecătorii care erau incluşi în agenda CSM, inclusiv pentru reclamant”.

Pe 16 iulie 2019, Victor Micu a fost revocat din funcția de președinte CSM, cu voturile a nouă membri. Interimatul a trecut atunci la magistratul Dorel Musteață.


Victor Micu a fost ales pentru a doua oară președinte al CSM la 23 ianuarie 2018, fiind singurul candidat propus. Candidatura lui Victor Micu a fost înaintată de Petru Moraru, membru CSM din partea Curții Supreme de Justiție, instanță în care activa și Micu.

În perioada primului mandat de președinte al CSM al lui Victor Micu, circa 110 judecători au demisionat sau au fost demiși din funcție, iar în privința a circa 40 de judecători și foști magistrați, Consiliul a dispus pornirea urmăririi penale.

În perioada în care Victor Micu a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Rîșcani al Capitalei, în această instanță s-au produs mai multe încălcări grave. În 2009, cîțiva magistraţi de la Rîșcani au participat la examinarea demersurilor de arest în privința protestatarilor din 7 aprilie, iar ședințele de judecată au fost organizate la sediile comisariatelor de poliție.

În iunie 2017, Victor Micu a fost desemnat cîștigător al concursului pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiției. Întrebat ce crede despre faptul că va rămîne în CSM reprezentînd Curtea Supremă de Justiție şi nu instanțele de fond care l-au delegat în Consiliu, Micu a declarat că nu există nicio incompatibilitate în acest sens.

Pe 14 februarie 2022, împreună cu alți trei membri ai CSM, Micu a depus cerere de demisie.

Tot în luna februarie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat curs cererilor de demisie a mai multor judecători de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), printre care și Victor Micu. O analiză a declaraţiilor de avere, realizată de Anticouptie.md, a demonstrat că majoritatea celor care au plecat din sistem au reuşit de-a lungul carierei la CSJ să acumuleze o avere de invidiat.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?